Slovenija
206 ogledov

Ti ljudje so tvegali svoja življenja za druge

Nagrade policije
1/9
Sašo Despot
V številnih primerih so pravočasno prepoznali situacije, v katerih je bilo ogroženo človeško življenje, in se pravilno odzvali nanje. Vest jim je narekovala, da ne morejo in ne smejo samo čakati. Med prejemniki nagrade za hrabrost in požrtvovalno je 24 policistov in deset občanov.

Letos je medalje za hrabrost in požrtvovalnost dobilo 34 oseb, gre za policiste in občane, ki so reševali življenja, preprečevali samomore, posredovali v družinskih tragedijah, strelskih obračunih, nekateri med njimi so brez odlašanja zabredli v naraščajočo reko ali se spustili v nevarno globel.

Rojevala v policijskem avtomobilu

Nagrade policije | Avtor: Sašo Despot Sašo Despot
Policista Matjaž Čulk in Tanja Erhatič pa sta na makedonsko-grški meji migrantki pomagala rojevati in to kar v policijskem kombiju: "Naša naloga na terenu je bila, da se vse migrante prepelje v migrantski center. Deklica je bila že sredi poroda, tako da smo se morali na hitro odločiti. Kar v policijskem kombiju smo to opravili," je dogajanje, ki ga ne bo nikoli pozabila opisala policistka. "Bolj smo jo bodrili, kot pa da bi pomagali pri samem porodu. Ta dogodek je danes prikazan kot neko herojsko dejanje, a v tistem trenutku nisem preveč razmišljala o tem," je dodala policistka Erhatičeva. 

Petim policistom in trem občanom medelje za hrabrost

Kriminalist iz Trbovelj Andrej Hudomalj se je na avgusta letos spustil po težko dostopnem, strmem in nevarnem terenu v globel, do vozila, v katerem je bila vkleščena voznica. Kot so zapisali v opredelitvi nagrade, je na cesti bilo še nekaj drugih ljudi, a nihče ni sestopil v globel, ker je bilo to zaradi strmine in podrtih drevesnih debel prenevarno.

Policist se je kljub temu odločil in spustil do močno poškodovanega vozila, ki je bilo zagozdeno med podrtimi debli, ki bi lahko vsak čas popustila. Skozi razbito okno je opazil, da je v avtomobilu ženska, ki pa se na klice odzivala, zato je splezal do nje in ji otipal pulz.

Hudomalj je poklical dežurnega na postaji, prišli so reševalci in gasilci, ki so so vozilo fiksirali, da je bilo do njega varneje pristopiti, nato pa s škripci, žaganjem debel izvlekli avtomobil in rešili nesrečno voznico:

Policist Andrej Hudomalj je s svojo požrtvovalnostjo, samoiniciativnostjo in aktivnim iskanjem rešitve bistveno prispeval, da je bilpoškodovano voznico sploh mogoče transportirati do ceste, s čimer je omogočil reševalcem, da so jo poskusili obdržati pri življenju.

Streljanje v izolski bolnišnici 

Ena od zgodb prihaja tudi iz Izole, govori pa o vsem nam zelo znanem strelskem napadu v izolski bolnišnici, v katerem so umrli trije ljudje. 

V intervenciji sta sodelovala policista iz Izole Danijel Zagorac in Ljubo Patricij Krajnc, ki sta s svojim odločnim ukrepanjem onesposobila oboroženega storilca, ki je pred tem s strelnim orožjem hudo ranil tudi policista Krajnca. 

Kaj se  je dogajalo tistega usodnega dne?

22. avgusta so bili policisti obveščeni, da je v bolnici v Izoli neznanec streljal na zdravnika in policista. Na prizorišče je odšlo več več policijskih patrulj, med njimi tudi policista Zagorac in Krajnc. Kot je znano, se je oboroženi osumljenec po strelskem obračunu usedel v svoj avto, policista sta bila obveščena o tem, vendar nista vedela, v katerem avtomobilu je osumljenec. Kot so zapisali v obrazložitvi, sta policista zablokirala izhod in pristopila vsak k enemu vozilu: "Storilec, ki je bil v drugem chevroletu, je tedaj skozi odprto okno začestreljati na Krajnca. Ta je imel na sebi neprebojni jopič, a ga je osumljenec kljub temu zadel pod pazduho in ga hudo ranil. Krajnc je odgovoril s streljanjem. Takoj se je odzval tudi policist Zagorac. Brez oklevanja se je približal, streljal proti storilcu in ga onesposobil. Policist je ranjenemu kolegu nudil prvo pomoč."

Oba policista sta ob intervenciji pokazala tudi posebno osebno hrabrost, saj sta vedela, da je storilec nevaren, oborožen, da je že streljal na zdravnika in policista. Da bi ga ustavila, sta se torej zavestno izpostavila veliki nevarnosti, eden od njiju je bil pri tem dejansko ustreljen in huje poškodovan. Kljub temu pa jima je uspelo, da sta s pogumnim in odločnim ukrepanjem storilcu preprečila možnost nadaljnjih nasilnih dejanj, so povedali na prireditvi. 

Vse pride za tabo

Nagrade policije | Avtor: Sašo Despot Sašo Despot
Streljanje v izolski bolnišnici je bila preizkušnja tudi za policiste, je ob podelitvi dejal Zagorac: "Štiri mesece po tem dogodku se porajajo številna vprašanja. Razmišljaš, kaj bi lahko naredil bolje, da ne bi prišlo do tako hudih posledic, pa tudi, da si pomagal, da se ni zgodilo še kaj hujšega. V tistem trenutku  nisem razmišljal o tem, da je morda ogroženo tudi moje življenje. Imaš opremo, znanje, zavedaš se, da je neka tvegana situacija. Ko pa se po taki akciji umiriš, pride za tabo."

Občana Klemen Balažic in Peter Uranič sta medaljo za hrabrost prejela, ker sta iz deroče reke rešila moškega, ki je pred tem skočil z mostu v reko. Policista David Frangeš in Jernej Visočnik sta iz avtomobila, ki je zapeljal v morje, v Portorožu uspela rešiti osebo, občan Dejan Jevtović pa je prijel roparja bencinskega servisa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 23:42 21.december 2016.

    Ne , samo pravi trenutek na pravem mestu !

  • Avatar Leon
    Leon 19:28 21.december 2016.

    Pravi rešitelji so kakor dobrotniki ,ki ne pričakujejo pohval in medijske pozornosti ! Gre zgolj le za fotkanje vodilnih ?

  • nergač 19:15 21.december 2016.

    ti si kot neki superman?