Slovenija
241 ogledov

Tihotapski čudeži na meji

Tihotapljenje
1/17
Curs
Cigareti med tihotapci številka ena, cariniki pa odkrivajo še drugo bolj in manj nenavadno tihotapsko blago.

Carinski organi, ki opravljajo nadzor na mejnih prehodih (Luka Koper in Brnik) in celotnem slovenskem omrežju, odkrivajo bolj in manj običajno tihotapsko blago. Največ pozornosti posvečajo odkrivanju trošarinskega blaga, kot je tihotapljenje cigaret, kjer so zaradi visokih dajatev možnosti zaslužkov enormne. Samo lani so v 113 primerih zasegli 1.346.140 cigaret in 24.131 kilogramov tobaka.

Cigarete večinoma na zahod

"Povečano tveganje tihotapstva carinski organi zaznavamo predvsem na relaciji vzhod – zahod," pravi Sabina Langus Boc s Carinske uprave Republike Slovenije. "Cigareti, alkoholne pijače v veliki večini primerov potujejo na zahod zelo dobro skriti v raznih konstrukcijskih delih motornih vozil (kombiji, avtobusi, tovorna in osebna vozila) in tudi med osebno prtljago in ostalim blagom." Najpogosteje zasežene cigaretne blagovne znamke so Marlboro, FM, Jin Ling, Winston, Classic, Memphis, West, L&M, Chesterfield, Natur, VP International in Drina.

Poleg tobaka in tobačnih izdelkov so aktualne alkoholne pijače in energenti. Lani so carinski organi zasegli 26.337 litrov vina, 2.160 steklenic penečega vina, 358,3 litra žganih pijač (konjak, vodka, domače žganje …) in 2.047,4 litra piva. Lani so zasegli tudi 1.050 litrov energenta D-2.

Ponarejeni gucciji, nokie ...

Na področju komercialnega blaga so cariniki lani zasegli predvsem ponarejene izdelke znanih blagovnih znamk (Tag Heuer, Rolex, Gucci, Adidas, Nike, Converse, Nokia, Samsung, Apple, Louis Vuitton, Chanel, Dolce Gabbana, YSL, Armani, UGG, Hello Kitty, Pffizer…). "Med odkritimi ponaredki prevladujejo bižuterija, parfumi in kozmetični izdelki, baterije, ure, športna oblačila, čevlji, ročne torbice, igrače, zdravila, pa tudi vžigalniki in dodatki za mobilne telefone," navaja Langus Bočeva.

Ponarejeno komercialno blago večinoma pripotuje v koprsko pristanišče v zabojnikih in s poštnimi pošiljkami, največkrat iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Večinoma je namenjeno prejemnikom v Sloveniji, drugim državam Evropske unije (Slovaška, Češka, Madžarska, Avstrija, Hrvaška) in tretjim državam (Črna gora, Srbija). 

Na leto zasežejo tudi nekaj sto tisoč evrov neprijavljene gotovine. "Vsi potniki, ki ob prehodu zunanje meje Evropske unije (ob vstopu ali izstopu) prenašajo plačilna sredstva v višini nad 10.000 evrov, morajo ta znesek prijaviti carini," opozarja Langus Bočeva.

Vedno več okoljskih kršitev

Med tihotapljenimi izdelki so še zaščitene rastlinske in živalske vrste (korale, lobanje, opice, lupine školjk, kače v alkoholu, preparirani krokodili in izdelki iz njih), carina pa je poleg tega odgovorna za okoljsko in davčno kontrolo. "Pri svojem delu se pooblaščene osebe srečujejo z odpadki tako pri čezmejnem prometu z odpadki kot z blagom, ki je predmet trgovine z državami članicami Evropske unije in je lahko zavezano plačilu okoljskih dajatev," pojasnjuje Langus Bočeva. Carinska uprava je pristojna za nadzor in pobiranje okoljskih dajatev zaradi onesnaževanja okolja za motorna vozila, mazalna olja in tekočine, gume, odpadno embalažo, električno in elektronsko opremo, uporabo hlapnih organskih spojin, izpuste ogljikovega dioksida, odvajanje odpadnih voda in odlaganje odpadkov. Prav na tem področju v zadnjem obdobju zaznavajo povečan obseg kršitev.

Komentarjev 2
  • lukaz 21:03 23.januar 2014.

    Kje ste admini, da takle sranje brišete?

  • Johan Spohan 19:52 23.januar 2014.

    Bumbar kaj bluziš