Slovenija
21 ogledov

Tik pred izvršbo je pri nas več kot 22 tisoč ljudi

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
Med deset in sto evrov državi dolguje nekaj več kot 17 tisoč ljudi, tistih, ki dolgujejo med sto in 250 evrov pa je 5.300.

Finančna uprava (Furs) poziva vse davčne dolžnike, da poravnajo svoje obveznosti in se tako izognejo stroškom in drugim neprijetnostim izvršbe. Stroški, ki jih morajo plačati zavezanci, ko prejmejo sklep o izvršbi, znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 evrov  za sklep o davčni izvršbi na premičnine.

Dacarji sporočajo, da so pri izterjavi brezkompromisni:  "Finančna uprava dosledno izvaja vse postopke izvršbe, ne glede na status ali višino dolga davčnega zavezanca. Stroške davčne izvršbe je dolžan plačati dolžnik in so sestavni del tega postopka."

Stroški izvršbe lahko presežejo znesek dolga

V nekaterih primerih lahko ti stroški presegajo znesek davčnega dolga, še posebej, če se k temu prištejejo še stroški, ki jih zaračuna banka. Takrat lahko postane zadeva za zavezanca zelo neekonomična in draga.

"Hkrati želimo zavezance opozoriti tudi na opomin, v kolikor so ga prejeli. Opomin predstavlja obvestilo o dolgu in hkrati poziv zavezancu k plačilu neporavnanih obveznosti, saj je rok plačila že potekel. Pri tem je potrebno, poleg obveznosti navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila," še opozarjajo na Fursu in dodajajo: "Kljub temu, da davčna zakonodaja ne predvideva opominjanja davčnih zavezancev pred začetkom davčne izvršbe, vas želimo s ciljem krepitve davčne kulture in v izogib stroškom, ki nastanejo v postopku davčne izvršbe, pozvati k prostovoljnemu plačilu neporavnanih davčnih obveznosti." 

Komentarjev 6
  • sintesi 05:04 14.december 2014.

    ne boj se, smo tako majhni da nas ne bo težko kupiti......ne vem, po neki preprosti kmečki logiki, če kreditov ne moreš vračati, ti vzamejo hipoteko, ponavadi hišo. In kje je danes Slovenija? Zaenkrat so naša hipoteka uspešna podjetja ki ...prikaži več jih prodajamo tujcem, ko bo teh zmanjkalo (kmalu) bomo pač prodali državo! Al kako?

  • mirko 16:30 20.november 2014.

    Če imaš denar, lahko najameš odvetnika, ki ti bo poiskal pravne luknje v naši davčni zakonodaji, oziroma luknje nasploh v našem pravnem sistemu, ki jih veliko. Mi navadni smrtniki pa ne poznamo teh pravnih lukenj in niti denarja nimamo, da ...prikaži več nam bi te luknje pomagal izkoristit "pošten" odvetnik. Druga pomoč pri ubežanju pred zakonom, so pa VEZE IN POZNANSTVA na višjem nivoju družbene lestvice. In nazadnje, če imaš, so modre kuverte in zadovoljiva cifra v njej. To je realnost današnje družbe. Gniloba.

  • maresem 13:19 20.november 2014.

    ... ampak ne mislim dolžnik za kredite, ki si jih najema, pač pa denar, ki ga je tako ali drugače "pokradla" prisilno od državljanov.