Slovenija
24 ogledov

Tiktaka zakonu ali 714 službam

Bolnišnica iStockphoto
Javni uslužbenci imajo še mesec in pol, da se odločijo, ali se bodo upokojili.

Do 1. avgusta se mora 714 zaposlenih v državni upravi, ki so 1. junija že izpolnjevali pogoje za upokojitev, odločiti, ali se bodo upokojili ali si našli zaposlitev v zasebnem sektorju.

Zaposleni se že odločajo

Zaposleni se že odločajo, pravijo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU), v teh dveh mesecih pa morajo tudi njihovi predstojniki odločiti, ali jih zaradi zagotavljanja nemotenega delovnega procesa še potrebujejo.

Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) namreč določa, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati tistemu javnemu uslužbencu, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, razen če se s predstojnikom ne dogovori, da ga še potrebujejo. V tem primeru se morata dogovoriti tudi, kako dolgo bo zaposleni še delal.

V nasprotnem primeru mora predstojnik delavcu prvi delovni dan po izteku dveh mesecev od izpolnitve pogojev za starostno upokojitev predati dokončen sklep o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi. Javni uslužbenec, ki bi še želel delati, lahko sicer delo nadaljuje pri drugem delodajalcu.

Večina s pogoji je v policiji

Med javnimi uslužbenci, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, je 152 žensk in 562 moških. Največ, 357, jih je v policiji, 42 v vladnih službah, 47 na upravnih enotah in 77 na ministrstvu za finance.

Komentarjev 4
  • frenky 10:02 13.junij 2012.

    Zakaj izjeme.Nihče ni nenadomestljiv.

  • graff 07:58 13.junij 2012.

    Večina jih ni v policiji ampak na Generalni policijski upravi in Ministerstvu za notranje zadeve. Mesečno prejemajo čez 2000 evrov netto plače, med tem ko mladi, šolani in izobraženi kadri ne morejio napredovati niti na delovnem mestu, in z isto ...prikaži več izobrazbo prejemajo tudi več kot polovico manjše plače. Na GPU in MNZ gre predsvem za kadre lojalne politiki, ki jih je za zahvalo parkirala na ta v glavnem popolnoma nepotrebna delovna mesta. Gorenak govori eno za javnsot, v zaodrju pa dela povsem nekaj drugega.

  • titty 07:44 13.junij 2012.

    Zakon velja le za javne uslužbence, za funkcionarje pa ne! Tako bodo Rupel in vsi starci še naprej lahko delali, seveda pa en sam funkcionar zasluži za dva javna uslužbenca. To je diskriminacija.