Šport > Moto športi
31 ogledov

Gajser: Ne bojim se ničesar

tim gajser motokros Facebook
Leto, v katerem je dosegel vse, kar je v tem razredu mogoče, je Tim Gajser že pozabil. Misli je namreč že usmeril v prihodnost, saj ga bo že sezona 2016 popeljala v razred MXGP.

Tim Gajser je septembra postal svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2. Konec novembra je za ta dosežek prejel nagrado krovne motociklistične športne zveze AMZS in postal moto športnik leta 2015. A v prihodnosti bo pri komaj 19 letih stopil še korak naprej in v sezoni 2016 nastopal v elitnem razredu MXGP.

"Na Japonskem je padla dokonča odločitev. Z očetom sva bila tam in se odločila, da gremo naprej. Testirali smo tako 250- kot 450-kubične motorje. Manjši je bil zelo izboljšan, a mi 450-kubični bolj leži. Selim pa se tudi zato, ker sem prvak v MX2 in želim naprej. Komaj čakam, testiranje poteka v polnem teku, prav tako priprave," je o odločitvi za prestop v MXGP po podelitvi v Ljubljani dejal mladi dirkač.

Dirkanje v elitnem razredu

Gajser je septembra odlično sezono kronal z naslovom svetovnega prvaka, v zadnji dirki v Glen Helenu z zrelo predstavo postavil piko na i sezoni petih posamičnih zmag (Uddevalla, Teutschenthal, Maggiora, Pietramurata, Assen). Pri 19 letih je prvak, toda naslova ne bo branil. Že po vrnitvi v domovino je namignil, da ga zelo mika selitev v višji razred. Po obisku Japonske in pogovoru s predstavniki Honde je bilo jasno. Gajser gre v MXGP, kjer ga čakajo novi izzivi in nabiranje novih, drugačnih izkušenj.

"Ne bojim se ničesar. Gledam pa pozitivno na novo sezono. Motor bo drugačen, močnejši, tekmeci prav tako. V MX2 smo vsi mlajši, agresivni, vsi gremo na nož. Včasih veš, da boš padel, pa vseeno poskušaš. V MXGP so bolj izkušeni in vozijo bolj z glavo. A to je dodatna motivacija, če se hočeš preizkusiti v drugih razredih. To je pač elitni razred v tem športu," o razlikah med razredoma razmišlja Gajser.

Prav veliko počitka nima. Mladi športnik je znan po tem, da zelo nerad preživlja čas brez dirk ali treningov; po sezoni si je vzel nekaj malega dopusta, decembra bo nekaj časa še namenil prazničnim dnem in družini, potem pa se bo že začelo zares. Tudi na podelitev priznanj AMZS v Ljubljano, kjer je dobil potrditev za zelo uspešno sezono 2015, je prišel neposredno s testiranj v Italiji, kmalu se bo še enkrat podal na Japonsko.

"Ne gre, da bi bil brez motorja. Imel sem deset dni odmora, potem so se začele priprave. Res smo malo doma, zdaj sem prišel za en teden. Decembra bom malo več doma, januarja pa se že začnejo priprave in testiranja. Malo časa je za oddih," o tej plati športa razmišlja Gajser.

Navijač Valentina Rossija

Gajser, ki je izstopal že v mladih selekcijah in postal tudi že evropski prvak v razredih do 65 in 85 ccm, dodal pa še mladinska naslova v svetovnem in evropskem merilu v razredih do 125 ccm, zaradi motokrosa le še stežka spremlja druge športe. Pri nogometu je zagrizen navijač Barcelone, pri motošportih pa je priznal, da je, čeprav vozi za Hondo, v motociklističnem razredu motoGP letos stiskal pesti za Valentina Rossija, ki vozi za Yamaho. Seveda pa se ni mogel izogniti niti oceni najbolj vročih trenutkov v sezoni:

"Za naslov sta se borili dve Yamahi in mi ni preostalo kaj drugega. Sem pristaš Rossija, a če bi bil Marquez v boju za naslov, bi bil zanj. Glede incidenta pa ... to ni več šport, Marquez ne bi smel izzivati z besedami, Rossiju pa tudi ni bilo treba brcati. Tu sem nevtralen, s takimi stvarmi se samo škoduje športu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.