Šport
58 ogledov

Blato in kaos, Gajser sedmi

Tim Gajser VN Indonezije MXGP Hondaproracing.com
Novo prizorišče svetovnega prvenstva v motokrosu je ob premieri doživelo hladno oziroma bolj blatno prho.

Po velikih težavah je prirediteljem v indonezijskem Pangkalu Pinangu uspelo izpeljati manj kot polovico programa, po le eni vožnji v elitnem razredu MXGP pa je zmago slavil Britanec Shaun Simpson, svetovni prvak Tim Gajser je bil sedmi.

Motokrosisti so v Indoneziji tekmovali na drugi dirki za svetovno prvenstvo, na kateri so zaradi izredno zahtevnih razmer in povsem uničene proge odpeljali le prvo vožnjo v MXGP.

Sredi tedna je začelo deževati in še preden so motokrosisti prišli na prizorišče, je bilo jasno, da jih čaka težko delo. Prirediteljem je z velikimi težavami uspelo pripraviti progo, kljub temu pa že sobotnega programa niso izpeljati v celoti.

Motokrosisti so se na prostem treningu sicer odpravili na progo, vendar so v skoraj nemogočih razmerah odpeljali le nekaj krogov. Vodstvo dirke se je zatem odločilo, da kvalifikacij ne bo, zato so za izbiro startnih mest na dirki obveljali časi s treninga, na katerem je Gajser po samo treh odpeljanih krogih postavil 14. čas.

Do nedelje se razmere niso bistveno spremenile. Veliko težav so imeli že dirkači razreda MX2, Gajser pa je nato prvo vožnjo v MXGP začel na tretjem mestu in je bil v prvih krogih v boju za uvrstitev na stopničke. A dirke še zdaleč ni bilo konec, saj je proga postajala vse težja, vse bolj razrita, na njej pa so se, še posebej v enem od zavojev, pojavili globoki kanali.

Težave pet krogov pred koncem

Tako kot večina motokrosistov je imel tudi slovenski as na blatni progi nekaj težav. Sprva je spretno premagoval pasti in se izogibal globokim kanalom. Ko so v drugem delu dirke motokrosisti začeli ostajati v globokem blatu in so le s težavo reševali motorje, pa je se je tudi Gajser znašel v težavah.

Pet krogov pred koncem je obtičal, na srečo pa mu je dokaj hitro uspelo izvleči Hondo in nadaljevati, čeprav je ob tem izgubil nekaj mest. Končal je na sedmem s 56 sekundami zaostanka, dobil pa je 14 novih točk v SP. Gajserjev največji konkurent, Italijan Antonio Cairoli je končal na četrtem mestu.

Tim Gajser VN Indonezije MXGP | Avtor: Hondaproracing.com Hondaproracing.com
V Pangkalu Pinangu so nato z drugo vožnjo poskušali v MX2, a dirke niso pripeljali do konca, saj so jo morali prekiniti. To pa je bil slab obet tudi za močnejši razred. Čeprav so se Indonezijci trudili in na progi tudi z gradbenimi stroji skušali poravnati največje luknje, je bila blatna bitka nazadnje izgubljena.

Drugo vožnjo so morali po posvetu z dirkači odpovedati, obveljali pa so dosežki prve. Zmage na Indoneziji in 25 točk v seštevku se je tako razveselil Simpson.

Po dveh dirkah svetovnega prvenstva je v vodstvu Italijan Cairoli, na drugem mestu je Belgijec Clement Desalle, Gajser pa zaseda tretje mesto in ima 12 točk zaostanka za vodilnim Cairolijem.

VN Indonezije:

Prva vožnja:
1. Shaun Simpson (VBr) 
2. Glenn Coldenhoff (Niz) 
3. Clement Desalle (Bel)
...
7. Tim Gajser (Slo)

Druga vožnja:
odpovedano

Skupno na dirki:
1. Shaun Simpson (VBr) 25 točk 
2. Glenn Coldenhoff (Niz) 22
3. Clement Desalle (Bel) 20
...
7. Tim Gajser (Slo) 14

Skupno v SP (2):
1. Antonio Cairoli (Ita) 68 točk
2. Clement Desalle (Bel) 60
3. Tim Gajser (Slo) 56
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.