Šport > Zimski športi
26 ogledov

Tina na progo s štartno številko 7

Tina Maze
1/30
EPA
Tina Maze bo sobotni veleslalom na 49. Zlati lisici začela s štartno številko sedem, tekmovanje za svetovni pokal alpskih smučark na pohorski strmini v Mariboru pa bo začela Nemka Viktoria Rebensburg. Prva vožnja bo na programu ob 10. uri, druga pa ob 13.15.

Mariborski organizatorji pričakujejo, da se bo med vikendom ohladilo. Direktor ženskega svetovnega pokala Atle Skaardal iz Norveške je dejal, da se prav zato nadejajo trde podlage in obljubljajo lepo tekmo. Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega komiteja, pa je napovedal, da lahko pride na Snežni stadion v dveh dnevih tudi prek 20.000 gledalcev, ki se želijo poveseliti s Tino Maze. Ta si je v tej zimi priborila že 15 stopničk za zmagovalke.

"Skušala bom narediti to, kar počnem že vso zimo. Imam zelo veliko prednost v svetovnem pokalu, kar je zame veliko olajšanje. Dokazala sem, da lahko smučam hitro in dobro. To je bil cilj in v domovino sem se vrnila z zelo veliko prednostjo v skupnem seštevku svetovnega pokala. To je zelo dobro, seveda pa se želim izkazati tudi v Mariboru," je napovedala Mazejeva, najboljša smučarka letošnje sezone.

Mazejeva si želi potrditve

Tina Maze je po skoraj enomesečnem premoru v torek in četrtek opravila treninga veleslaloma in je bila po drugi vadbi že zadovoljna z občutki. Te bo skušala prenesti na sobotno tekmo za 49. Zlato lisico na Pohorju. Mariborske tekme se že zelo veseli in bo pred verjetno velikim številom gledalcev skušala prvič zmagati tudi v skupnem seštevku.

V nedeljo je na programu še slalom, že v soboto pa bi Mazejevi zmaga prinesla tudi mali globus za prvo mesto v veleslalomskem seštevku. "Veleslalom je moja najboljša disciplina zime. Pokazala sem dominacijo že na začetku sezone. Želim si potrditev ne glede na to, kjer nastopam. Skušala bom napadati in izkoristiti vsak dan posebej tudi na Pohorju, kjer bom skušala z dobro predstavo nagraditi tudi navijače," je napovedala Mazejeva.

Zlata lisica Maribor  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Maze: ''Take podpore nimam nikjer''

Zadnji veleslalom za svetovni pokal je bil še pred novim letom na Semmeringu, kjer je bila Mazejeva druga. "Po enomesečnem veleslalomskem premoru je bil šok, ko sem stopila na veleslalomske smuči. Zato sem v četrtek v Pozze di Fassi opravila še dve vožnji, ki sta mi dali tisto, kar sem potrebovala. Našla sem veleslalomske občutke, ki sem jih potrebovala po tako dolgem premoru. Sedaj je na vrsti Maribor, kjer vedno uživam, saj take podpore nimam nikjer. Bo bučno in to mi daje dodatno energijo. Grbine poznam, čeprav nisem imela stika s terenom, imela pa sem stik z veleslalomom in zdaj imam ponovno tudi to disciplino v nogah," je dodala Mazejeva.

Massi: ''Imeli smo dobre pogoje oziroma smo jih naredili''

"V Pozze di Fassi smo imeli od torka do četrtka dobre pogoje za vadbo oziroma smo jih naredili. Prvi dan je bilo ogromno snega in smo delali do polnoči na progi. Drugi dan smo jo še polili in delali do sedmih zvečer. Prvi dan je Mazejeva nato vadila veleslalom, zatem en dan slalom, v četrtek pa znova veleslalom v krajši obliki. Mislim, da smo naredili največ, kar je bilo mogoče v danih pogojih. Veleslalom smo lahko vadili le dva dni in prvi dan ni bil optimalen, v četrtek pa je bilo že veliko bolje in je bila spet stara Tina. Upamo, da bo na Zlati lisici dobro smučala, da bo osredotočena in v tem primeru ne dvomim, da bo dosegla dober izid," je bil prepričan Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Zlata lisica Maribor  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Pozornost večja kot kdajkoli

Mazejeva je že v dneh pred tekmo pritegnila veliko pozornost javnosti v štajerski prestolnici. "Pozornost je zelo velika, neprimerljiva s prejšnjimi leti. Že v Italiji, kjer sem ta teden trenirala, so me čakali že zjutraj, še preden sem odprla oči, da bi dobili avtograme ... Ob sebi imam ekipo, ki ji lahko zaupam, kar je zame, ker sem občutljiva oseba, še toliko bolj pomembno. Zmagovalka sem lahko zaradi talenta, dobrega dela in vrhunske ter strokovne ekipe v zadnjih petih letih. Tako je lahko zmagovati. Sem že prej dokazala, da lahko nizam vrhunske izide, saj sem že pred samostojno ekipo trikrat zapored zmagala, celotno sezono pa nismo bili sposobni tega storiti. Pomemben je vsak dan, tudi v poletni sezoni, ko se je zgradila bazična pripravljenost za letošnjo izredno zimo," je pojasnila Mazejeva.

Obeta se pestro dogajanje v cilju

V ciljnem prostoru Snežnega stadiona tik ob glavni tribuni je postavljena brunarico, kjer se bo predstavila ekipa Tine Maze. Poleg bodo njeni avtomobili, s katerimi se ekipa vozi na tekme, ter avtodom. Brunarica stoji v neposredni bližini glavne tribune, vstop bo prost, gledalci pa se bodo lahko udeležili nagradne igre Stöcklija in Alpine, Zlatarna Celje bo imela svojo vitrino, Teekanne bo delil čaj, Milka čokolade, predstavila pa se bo tudi Energia pura, ki med drugim proizvaja spodnje perilo; slednje je v lanski sezoni pritegnilo veliko medijske pozornosti v svetovnem merilu, polemike pa je Mazejeva tedaj pospremila z napisom na modrčku "Ni vaša stvar". Mazejevo bodo podprli tudi njeni navijači, saj bo osem avtobusov prišlo iz njene domače Črne na Koroškem, dva iz okolice Odrancev v Prekmurju ter še dva avtobusa godbe iz Črne ter Vuzenice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.