Šport > Zimski športi
14 ogledov

Tina na super-G s številko 18!

tina maze schladming sp 2013
1/25
EPA
Avstrijka Nicole Schmidhofer bo odprla smučarsko SP 2013 v avstrijskem Schladmingu. Današnji žreb številk pred torkovim superveleslalomom je Avstrijki namenil čast, da bo kot prva tekmovalka zapeljala na progo. Prva smučarka sveta, Črnjanka Tina Maze, se bo na progo podala s številko 18, le mesto za njo bo šla na progo Američanka Lindsey Vonn.

Branilka naslova, Avstrijka Elisabeth Görgl, bo šla na progo kot 10., zmagovalko pa bo bržkone dala skupina tekmovalk s številkami med 16 in 22. Kot 16. bo šla na progo olimpijska prvakinja Nemka Viktoria Rebensburg, sledijo Švicarka Fabienne Suter, Mazejeva in Vonnova, s številko 20 Nemka Maria Höfl- Riesch, nato pa še Avstrijka Anna Fenninger in druga Američanka Julia Mancuso. Med 59 tekmovalkami bo nastopila še ena Slovenka, Ilka Štuhec bo imela startno številko štiri.

Zgodovinska priložnost za Tino

Z ženskim superveleslalomom se bo v torek začelo svetovno prvenstvo alpskih smučarjev v avstrijskem Schladmingu. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Tina Maze, je svoje načrte razkrila na srečanju v izvedbi sponzorja Milka in poudarila, da res lahko osvoji medalje v vseh petih disciplinah, a bo za to potrebovala tudi srečo.

"Vem, da sem prav v vseh disciplinah zelo močna. In vem, da lahko osvojim pet medalj, a potrebovala bom tudi srečo," je povedala 29-letna smučarka, ki v letošnji sezoni kraljuje v belem cirkusu. Srečo naj bi ji prinesla tudi danes predstavljena nova čelada.

''Upam, da se mi bo vse izšlo tako, kot načrtujem. Okrog mene se res veliko dogaja, a ima okrog sebe ljudi, ki mi pomagajo, da najdem čas zase in se lahko umirim tako, kot si to pred prvo tekmo želim," je Korošico povzela avstrijska agencija Apa.

Zmagovalka sedmih letošnjih tekem ima ob sebi svojo izkušeno ekipo in največje breme je na njenem trenerju Andrei Massiju. "Njegov telefon zvoni prav vsako minuto. On usklajuje vse za mojo ekipo in tudi on bi potreboval več miru in nekaj časa zase. Marca bova oba potrebovala pavzo," je še dejala tekmovalka, ki jo na SP praktično čaka zadnji vrhunec sezone, saj veliki kristalni globus, glede na veliko prednost pred tekmicami, lahko izgubi le še teoretično.

sp schladming 2013 otvoritvena slovesnost | Avtor: EPA EPA

Pred tekmo se Mazejeva posveča le nastopu, medalje so drugotnega pomena: "Upam, da bom hitra in da bodo enakovredni tudi vremenski pogoji. Ti bi bili lahko odločilni. Če bom sama vozila tako kot vso sezono, lahko pridem tudi do medalje. A pokazati bom morala prav vse svoje zanje."

Superveleslalom, s katerim se bo začelo SP, je bil zadnja disciplina, v kateri se je Tina Maze vpisala med zmagovalke svetovnega pokala. To ji je uspelo na tekmi v St. Antonu, a je proga v Schladmingu precej drugačna. "Proga v St. Antonu je bila tehnično zahtevna in bolj podobna veleslalomu, kar mi je ustrezalo. Tukajšnja proga je precej drugačna in ne vemo, kakšna bo jutri na dan tekme."

Mediji: favoritinji sta Mazejeva in Vonnova

Mediji glavno vlogo na jutrišnji tekmi pripisujejo Mazejevi in Vonnovi. Američanka ne skriva, da si želi uspeh, a se noče primerjati z Mazejevo. "Razloga za tekmovalnost ni. Tina ima za sabo izjemno sezono, kar je dobro za smučarski šport. Sama se z njo niti ne morem primerjati, saj sem letos izpustila veliko tekem. Sama od tekem veliko pričakujem, predvsem od superveleslaloma in smuka, saj sem tako močna kot še nikoli in štele bodo le medalje," pravi Američanka. Tudi v cilju svojih dosežkov tekmovalki ne bosta primerjali prav dolgo. Mazejeva bo startala s številko 18, Vonnova z 19.

Nove čelade, ki naj bi prinašale srečo, so predstavila tudi druga "Milkina" dekleta: Avstrijka Michaela Kirchgasser, Nemka Maria Höfl-Riesch, Italijanka Elena Curtoni, Čehinja Šarka Zahrobska in Francozinja Tessa Worley.

Za uvod v smučarsko SP izredne razmere

Tekmovalni direktor Mednarodne smučarske zveze (Fis), Norvežan Atle Skaardal, za uvod v smučarsko SP napoveduje izredne razmere. "Zaradi vremena imamo na progi izredno situacijo," je na seji vodij reprezentanc poudaril Skaardal. Slednjega skrbi predvsem spodnji del proge torkovega ženskega superveleslaloma, ki jo je zmehčal dež.

sp schladming 2013 otvoritvena slovesnost | Avtor: EPA EPA
Nekatere smučarke in vodje ekip se bojijo, da proga ne bo zdržala niti najboljših s številkami od 16 do 22 in tudi Tina Maze, ki bo šla na progo kot 18., je izrazila upanje, da bodo razmere regularne. "Tudi na to je treba računati. Mislim, da bo proga zelo trda," so sporočili iz avstrijskega tabora, kjer dodajajo, da bo veliko odvisno tudi od postavitve proge in v spodnjem delu bi bila boljša proga z manj vratci.

Skaardal pravi, da razmere niso tako dramatične. "Razmere niso tako slabe. Od starta pa do vhoda v sklepni spust je proga zelo dobro utrjena. Pomembno je, da nam bo ponoči uspelo odstraniti novozapadli sneg." Avstrijci napovedujejo, da bodo progo, na njej dela 240 ljudi, očistili do 23. ure. "Želimo si, da bi očiščena proga počivala nekaj ur, ob 6.45 pa bomo začeli postavljati vratca. Vreme je, kakršno je, in poskusili bomo narediti najboljše."

Vremenska napoved je ugodna, saj naj bi se v drugi polovici noči zjasnilo, veter naj bi popustil, v spodnjem delu proge pa bi se lahko pojavila megla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.