Šport > Zimski športi
89 ogledov

Tina Maze: "Prepovedala bi tipkane seminarske naloge!"

Sprejem za Tino Maze v Črni na Koroškem mediaspeed
Najzvestejši navijači Tine Maze že dobro veste, da Črnjanka piše svoj blog. Tokrat se je dotaknila problematike, ki ni neposredno povezana s športom, je pa po Tininem mnenju pomembna za razvoj otrok.

"Ob zaključku sezone sem doživela veliko lepih trenutkov s svojimi navijači, predvsem so se me dotaknili otroci, ki tako radi stopijo do mene, se slikajo z mano in so tako čudovito spontani," je uvodoma zapisala Tina Maze.

"Večkrat me prešine ta tematika in ker zaenkrat le kot opazovalec spremljam otroke, ki so nenehno na računalnikih, i padih, i phonih, itd. mogoče ne bo ravno prav utemeljena. Kljub temu se zdi, da je na pravem mestu! Dokler sediš in ne narediš kaj za boljši jutri, se stvari ne bodo spremenile!" je začela zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

V nadaljevanju je Črnjanka navedla nekaj kritik na račun popustljivosti staršev in usmeritve šolskega sistema glede vse bolj razširjenih multimedijskih pripomočkov.

"Na starše leti tisti del, ko otrokom pretirano dovolijo (pri večerji, po šoli, med odmori, kosilom, pred spanjem, ...) igranje z njihovimi 'novimi igračami'! Vse te prenosne računalnike dojemam, kot nekakšno novo televizijo! In če si na koncu dneva izračunamo, koliko časa tam zapravimo, lahko rečemo, da si večino dneva 'bulil televizor'! To je pa v naših otroških časih zvenelo enako, kot da si totalni lenuh, nezanimiv, zaprt vase, in še kaj! In seveda nihče to ni želel biti!," je eno stran medalje predstavila Tina, ki pa je ob tem tudi poudarila, da je pozitivna stran vse bolj številnih tehnoloških pripomočkov to, da je komunikacija bolj dostopna za vse.

"Ko tipkamo smo vsi enaki"

"Drugi del leti na šolski sistem, ki že zgodaj zahteva poročila, naloge, itd. z uporabo tipkane pisave! In zopet mora otrok viseti pred računalnikom! In tega je vedno več.Ta del v določeni meri še razumem, saj vse skupaj izgleda lepo in ko je vsebine veliko, se podatki lažje prenašajo na učence! Ampak potem se zopet vprašam - lažje za koga? Za profesorje, za dijake, za učence? Zakaj izbirati lažjo pot? Če nas težke naredijo boljše in močnejše! Kar pa se mi zdi bistvenega pomena pa je to, da se otrokom s tipkanjem ne razvija fina koordinacija, ki se razvija s pisanjem! Zato bi sama, razen ure računalništva 1x na teden, pisanje raznoraznih seminarskih in drugih nalog v OŠ prepovedala!" je bila glede šolskih formalnosti ostra Mazejeva.

"Vem, da ni to moja tematika, ampak ob opazovanju otrok, ki sami niti ne vedo, da je to škodljivo, ne morem ostati mirna! Meni osebno je najlepše, ko lahko po zgledu tete Fride, napišem lep verz ljudem, ki jih imam rada! Tudi s pisavo se odraža širina osebe, globina pomena oz. namen sporočila!" je zaključila Tina in na koncu pripisala: "Ko tipkamo smo vsi enaki."

Komentarjev 10
  • Moniq Fantastiq 18:09 24.marec 2013.

    Punca dejansko ni neumna!!

  • siesta 11:55 24.marec 2013.

    Dajte že mir z wordom, ki ne doprinese nničesar k računalniški pismenosti. Kar se pa tiče računalniškega jezika pa seveda, potrebno bi ga bilo znati vsaj enega, samo to ni scriptni jezik (HTML, CSS, javascript itd.) Ampak kar konkretno C++, ...prikaži več Java, C, C# itd. Koliko šol pa dejansko uči te jezike in smo metodologijo programiranja? Dejansko jih lahko na prste ene roke preštejemo.

  • siesta 11:50 24.marec 2013.

    Najbolje da še ukinemo twitter in facebook in ostala podobna socialna omrežja. Tiosti, ki bo pa hotel Milko vid't bo pač moral priti do nje.