Slovenija
26 ogledov

Tina Maze spet na najvišji stopnički

onsplus Delo
Revija Onaplus je na dogodku Oninih 50 za Ono 365 izbrala Tino Maze. Kot so zapisali, je Tina Maze sodobna alegorija o maksimiziranju danega in ne špekuliranju mogočega.

Revija Onaplus, posebna izdaja priloge Ona, je pred praznikom žena že tretje leto zapored na dogodku Oninih 50 predstavila petdeseterico posameznic, ki so v preteklem letu s svojim delom, uspehi in osebnostno držo posegle po presežkih. Na najvišjo stopničko pred zborom uglednih posameznic in posameznikov je stopila Tina Maze in si tako prislužila naziv Ona365 v letu 2012.

Kot vsako leto je nagrajenka prejela bon glavnega pokrovitelja Mercatorja v vrednosti tri tisoč evrov, ki ga bo podarila v dobrodelne namene. Uspehom in sporočilom trajnostne vrednosti izbranih posameznic se je s slavnostnim nagovorom poklonil predsednik RS Borut Pahor.

Revija Onaplus že tretje leto izpostavlja posameznice, ki s svojimi delom, osebnostno držo in uspehi presegajo povprečja. Njihovi presežki se ne presojajo pod drobnogledom kromosomov xx, temveč se merijo s presežki na širši družbeni gladini. Niso le izvrstne znanstvenice, umetnice, raziskovalke, voditeljice, športnice in publicistke, temveč izjemne osebnosti, ki s svojo celovito držo za seboj puščajo sledi, pred seboj pa utirajo poti, po katerih se lahko napoti vsakdo. Odrekajo se lažni mamljivosti izgovorov in vselej sledijo tehtnim razlogom, čeprav so še tako oddaljeni in težko dosegljivi. Ne povezuje jih generacijska pripadnost niti profesionalna provenienca. Pod soj žarometov jih je revija Ona postavila zaradi vsega tistega nekaj več, kar nosijo v sebi in s seboj po svetu, kot pravi odgovorna urednica priloge Ona in revije Onaplus Sabina Obolnar: "Tisto nekaj, kar bi tako radi vedno znova definirali, hm, stehtali, izmerili, otipali in prenesli k sebi. Pa ne gre tako preprosto, žal. Je to notranja moč, ki tudi nas premika? Energija, ki navdihuje? In nas bodri?" Prva med prvimi, Tina Maze, pooseblja ravno to. Je sodobna alegorija o maksimiziranju danega in ne špekuliranju mogočega. Postaja močna blagovna znamka, ki ime sicer nosi po Črnjanki, polnovredno pa zastopa prepleteno mrežo ustvarjalcev teh izjemnih športnih uspehov, ki s Tino Maze na čelu v slovenski prostor skupaj širijo dragoceno sporočilo, da se da kljubovati oviram in da je mogoče preseči doseženo, uveljavljeno in zadostno.

Zaradi svojih izjemnosti v vseh pogledih so v prvi deseterici tudi zdravnica in glasnica zdrave prehrane Branislava Belović, direktorica Centra Dolfke Boštjančič in ustanoviteljica Druge violine Valerija Bužan, ilustratorka in letošnja Prešernova nagrajenka Marlenka Stupica, nedavno preminula pisateljica, pesnica in novinarka Maruša Krese, glasnica trajnostnega razvoja in direktorica Umanotere Vida Ogorelec, humanitarka in prepoznavni glas Zveze prijateljev mladine Slovenije Anita Ogulin, botri Botrstva v Sloveniji Milena Štular in Jana Vidic, industrijska oblikovalka mednarodnega slovesa Nika Zupanc ter zlata olimpijka Urška Žolnir.

Zbrani na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana so močan aplavz namenili vsej petdeseterici, ki jo je na piedestal lani postavilo uredništvo One. Dosežkom in presežkom posameznic v preteklem letu je uredništvo sledilo skupaj z Alijem Žerdinom, Žigo Vavpotičem, Valentino Smej Novak in Niko Vistoropski ter predsedujočo komisiji Sabino Obolnar.

Pogovor o ženskem in ženskah sta usmerjala in spletala voditelja slovesnosti Vlasta Jeseničnik in Boris Kobal, glasbeni nastop pa je ukrojila skupina Terrafolk. Oninih 50 je režijsko oblikoval Matej Filipčič.

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 09:31 05.marec 2013.

    A to zimo obstaja še kakšna druga "tarča" razen Tine Maze?Komaj čakam, da pride pomlad, da bo enkrat konec vsakodnevnih prispevkov o njej.Tipica je carica, kapo dol..... Ampak vsak dan, vsak dan Tina gor, Tina dol....