Šport > Zimski športi
13 ogledov

Dvoboj vesoljk dobila Tessa: Tina srebrna!

tina maze
1/33
EPA
Tudi izjemna druga vožnja na veleslalomu svetovnega prvenstva v Schladmingu ni bila dovolj za zmago Tine Maze, ki jo je z dvema vrhunskima nastopoma ugnala Francozinja Tessa Worley. Črnjanka je z zaostankom 1,12 sekunde osvojila srebrno kolajno, bron pa je pripadel domačinki Anni Fenninger (+1,18). Ana Drev izvrstna deseta (+3,15).

Sanjsko prvenstvo v Schladmingu se za francosko reprezentanco kar noče končati. Tessa Worley je francoskemu taboru prinesla zlato kolajno na veleslalomski tekmi, kjer je z dvema nezemeljskima vožnjama premagala slovensko šampionko Tino Maze in domačinko Anno Fenninger.

Worleyjeva je z ogromno prednostjo pred Mazejevo (+1,09) vodila že po prvi vožnji, a je Mazejeva s podobno izvenserijsko predstavo v finalu poskrbela za napet finiš. Črnjanka je po četrtem času prve vožnje nastopila izjemno v spodnjem delu druge in z ogromno prednostjo prevzela vodstvo pred takrat vodilno Švedinjo Frido Hansdotter.

Na edinem ženski tekmi tega SP, kjer je prizorišče isto tudi za smučarje, je v zadnjih zavojih pridobila več kot osem desetink in z 1,16 sekundami prednosti pripravila velik izziv trem tekmovalkam na startu.

Maze: "Prva vožnja se mi je totalno ponesrečila"

Ko je že kazalo, da bo slovensko matadorko uspela z vrha izriniti Fenningerjeva, je avstrijska lepotička zaostala za šest stotink sekunde, podobno neuspešna pa je bila tudi druga domača ljubljenka Kathrin Zettel. Vse oči so bile nato uprte v Worleyjevo, ki je v velikem slogu zdržala pritisk in premagala branilko naslova.

"Težek dan, res ... Borila sem se do konca. Prva vožnja se mi je totalno ponesrečila, občutki so bili zares grozni, potem ko se moraš pripraviti na takšno vožnjo ... Vesela sem te kolajne, še posebej po takšni prvi vožnji. Res neverjetno," je po srebrnem nastopu za TV Slovenija povedala Mazejeva.

"Ahhhh ... Malce preveč sem, emocionalna, da bi kaj pametnega povedala. Res je bila izjemna tekma. Druga vožnja je bila 'po moško', kot bi jaz rekla. To sem hotela že v prvi vožnji, a sploh nisem našla ritma. Vedela sem, da imam v nogah, a mi ni uspelo več, zato sem bila precej razočarana. Toda nato sem se dobro zbrala za drugo vožnjo, prihranila nekaj energije in ja - kolajna je tu. Super!"

Francozi z zlatom Worleyjeve na vrh

Po zlati kolajni na superveleslalomu in srebru na superkombinaciji je Mazejeva tako prišla že do tretjega odličja na četrti tekmi v Schladmingu. Izvrsten slovenski dan je z desetim mestom, svojo najboljšo uvrstitvijo na SP v karieri, zaokrožila Ana Drev.

"Ni samo pritisk, kot vse ostale stvari. Če se ne počutiš stoodstotno, pa ponesrečena prva vožnja ... Moraš ostati pozitiven in vedeti, kaj ve lahko daš od sebe. Potem se vse izide. Skušaš biti pozitiven, važno je, da imam te ljudi ob sebi, ki mi dajejo veliko in verjamejo vame. Vemo, kaj je šlo narobe v prvi vožnji, to smo dobro predebatirali in v drugi vožnji sem naredila to, kar smo se dogovorili," je še dodala Mazejeva.


"Neverjetno, osvojila sem zlato kolajno. Po vodstvu na prvi vožnji je bilo pomembno, da sem se dobro osredotočila na zaključni nastop. Poleg tega je bila proga izjemno težka, vendar mi je bila obenem tudi zelo všeč. Ne sem pa pozabiti niti na vzdušje v naši reprezentanci, ki je izjemno," je po tekmi zmogla Worlyjeva.

Drev: "Razočarana, ker nisem napravila še nekaj več"

Francija je na tem SP osvojila že drugo zlato ob srebru in bronu, ter je na lestvici kolajn prva pred ZDA, ki ima podoben izkupiček, vendar brez drugega mesta, tretja je Slovenija, četrta pa gostiteljica AvstrijaDrevova je bila po prvi vožnji 13., nato pa je pridobila tri mesta.

"Imela sem še rezerve, zato sem malo razočarana, ker nisem napravila še nekaj več. Vesela pa sem, ker smo dobro delali in prihajam v vse boljšo formo," je dejala Drevova. V drugi vožnji je nastopila takoj za predlansko skupno zmagovalko pokala, Nemko Mario Höfl-Riesch.

Pred njo je imela ves čas prednost, tudi na zadnjem merjenju vmesnega časa, nato pa je v cilju zaostala za 13 stotink in zasedla tedaj drugo mesto ter bila tudi pred finsko veteranko Tanjo Poutiainen, nato pa je za njo zaostala tudi Nemka Viktoria Rebensburg, aktualna olimpijska zmagovalka v veleslalomu, ki je delila na koncu 11. mesto, Höfl-Riecsheva pa je bila deveta.

SP se bo v petek nadaljevalo z moškim veleslalomom, Mazejeva pa bo v soboto na slalomu ponovno med favoritinjami za najvišja mesta.

SP v alpskem smučanju, veleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 19
  • Žurnalček 10:22 15.februar 2013.

    Zakaj ste zbrisali komentar. Ali je mogoče sklepati , da vas je sram svoje nestrokovnosti , ki ga pokrivate z enostavnim navijaštvom in posredno psihičnem pritisku z strani vseh novinarjev na Tino.

  • Žurnalček 10:08 15.februar 2013.

    Kako je lahko član Strokovnega sveta človek, ki je obenem tudi dolgoletni zastopnik Tyrolije. Bo mogoče na to odgovoril sam Boris Strel, ko se že tako rine pred mikrofon , da obrazloži in brani očitno LAŽ in PODKUPOVANJE in KORUPCIJO ...prikaži več trenerja , ki z denarjem , ki mu ga mi plačujemo za čimprejšnji povratek na stare Slavo , dela za svoj groš NEGATIVNO SELEKCIJO tekmovalk. Nam bo mogoče Boris Strel, cenjeni strokovnjak razložil, kakšen je odnos DRŽAVE , ne ZVEZE , kajti Država jih plačuje , do vrnitve na isto mesto v reprezentanci iz katere so izpadle zaradi poškodbe , ko so branile barve Države. Skratka BORIS STREL, komisija PKK ti lahko takoj pove , da je tvoje delovanje v SLO smučariji KORUPTIVNO, če ti pa to ni všeč , je pa vsaj v protislovju interesov. A da za koga gre. Tam za eno Matejo, ki mogoće noče nikakor več voziti TYROLIJE , kot jo tudi sam nikoli nisem hotel niti videti !

  • Žurnalček 09:54 15.februar 2013.

    V čem je bila izjemna vožnja Tine. Izjemno vožnjo je tu naredila samo Francozinja in noben drug. A nekdo misli , da smo vsi iz Sečoveljskih solin doma al kaj !