Šport > Zimski športi
13 ogledov

Tina: "Ostala sem preprosta, ne glede na uspehe"

tina maze Reuters
Tina Maze se je v Mariboru v dveh trgovskih centrih dvakrat predstavila javnosti in še pred tekmovalnim koncem tedna poskrbela za velik naval navijačev, za ščepec karnevalskega vzdušja ob koncu pa so svoje dodali kurenti. "Ostala sem preprosta in enostavna Tina kot sem bila, ne glede na vse uspehe," je dejala Mazejeva.

"Od zadnjega veleslaloma za svetovni pokal je minil skoraj mesec dni in po vseh hitrih disciplinah in slalomih je bilo težko ponovno najti stik z veleslalomom. Danes mi je uspelo znova dobiti nazaj veleslalomske občutke in veselim se naslednjih tekem," je povedala Tina Maze.

"Skušala bom storiti tisto, kar delam celotno sezono, to pa je smučati hitro. Maribor je vedno tekma, na kateri imam prednost ne glede na to, ali sem na njej v kratkem vadila ali ne. Poznam grbine na njej, deležna pa bom velike podpore gledalcev. Letos na Pohorje prihajam z velikansko prednostjo. To sem si želela in zdaj sem bolj sproščena," je pojasnila Črnjanka.

"Prav je, da se zdaj druge opazujejo in gledajo, kaj v ekipi počnemo. Dejstvo je, da tistega, ki je najboljši, vsi opazujejo. Tako sem sama lani opazovala Lindsey Vonn. Vsak športnik si želi višje, zato pa moram gledati in opazovati, kaj počnejo drugi, ki so boljši. Zato je kar prav, da zdaj druge opazujemo mene."

Vsako jutro vidi svojega največjega nasprotnika - Tino

Toda Mazejeva je že poleti prek družabnih omrežij sporočila nenavadno misel. "Vsako jutro, ko se pogledam v ogledalo, vidim svojega največjega nasprotnika. Te besede še vedno držijo. Na tekmi sem vedno sama in le od mene je odvisno, kaj bom storila, kako bom stopila na smučko. To ni kontaktni šport, kjer imaš tekmece ob sebi in si odvisen le od sebe. Toda vsako jutro se zahvalim za to, kar sem in za to, kar imam," je strnila misel o tem, kako težko je najti popolno ravnovesje na najvišji svetovni tekmovalni ravni.

Imela je nenavaden prihod iz italijanskega zimskošportnega središča Pozze di Fassa. Po uspešnem dopoldanskem treningu je med sneženjem sredi popoldneva prišla v Maribor, pred tem pa si je Dolomite skupaj s fizioterapevtko Nežko Poljanšek ogledala iz helikopterja. Ta je zaradi megle in sneženja najbližji pristanek našel na letališču Ronke pri Trstu, sledila je vožnja v avtu do Trojan, kratek postanek, kjer je "presedlala" v vozilo svojega opremljevalca Milana Jarca, ter nato prihod v štajersko prestolnico.

Maze Kranjska Gora zlata lisica slalom | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Po prvi predstavitvi javnosti v Hervisu se je nato slabe štiri ure pozneje preselila še v trgovski center "najboljšega soseda", kjer so dogodek izkoristili tudi v Zlatarni Celje. Večletno sodelovanje s Tino Maze pri ustvarjanju linije srebrnega nakita Lencia so nadgradili s srebrnikom. Na zadnji strani je kraljica Elizabeta II, na sprednji pa je odtisnjena barvna podoba Mazejeve, kraljice smučarskih strmin. V srebrniku je tudi delček smučk, s katerimi je predlani osvojila zlato veleslalomsko medaljo na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu. Svetovna novost na področju numizmatike in športa je izdelan v vsega 2500 primerkih.

V smuku "šele" tretja

"Vesela sem, da sem dobila tako trajen spomin na svoje delo in da je v tem zlatu tudi del mene in mojega dela. Ponosna sem na to, kar je nam z ekipo uspelo storiti, da mi stojijo ob strani pravi ljudje. Vesela sem tudi velike pozornosti, ki sem je deležna že danes. Ostala pa sem preprosta in enostavna Tina kot sem bila, ne glede na vse uspehe," je Mazejeva požela navdušeno in glasno odobravanje številnih zbranih, med katerimi je bilo veliko najmlajših.

Ti so Črnjanko zabavali s svojimi vprašanji, kot na primer, zakaj sta pred njo še dve tekmovalki in kdaj ju bo prehitela. "Aha, v smuku pa sem res šele tretja," se po krajšem premisleku ni pustila zmesti Mazejeva.

Med prvo trojico je v vseh disciplinah svetovnega pokala, že po letošnji Zlati lisici in še pred svetovnim prvenstvom februarja v Schladmingu pa lahko osvojili mali kristalni globus za veleslalomski seštevek. Prvo mesto, s katerim bi si pred nedeljskim slalomom tlakovala tudi pot k svoji prvi zmagi v seštevku Zlate lisice, bi ji dve tekmi pred koncem prineslo neulovljiv naskok pred tekmicami; zdaj, tri tekme pred zaključkom zime, ima 198 točk prednosti pred drugouvrščeno Avstrijko Kathrin Zettel. Po SP bosta veleslaloma na programu le še marca v nemškem Ofterschwangu in na finalu pokala v švicarskem Lenzerheideju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.