Šport > Zimski športi
33 ogledov

Senzacija v Meribelu, Tina ''le'' četrta

tina maze
1/10
Reuters
Tina Maze je bila četrta na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v francoskem Meribelu, na prvi tekmi po svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Carolina Ruiz Castillo je presenetljivo dosegla prvo špansko smukaško zmago, druga je bila Nemka Maria Höfl Riesch, zaostala je dve desetinki, tretja pa Francozinja Marie Marchand Arvier (+0,21).

Mazejeva je za zmagovalko zaostala za 28 stotink. Ilka Štuhec je bila 25. (+1,52), Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa 42. (+3,23), med 45 uvrščenimi.

Mazejeva ima po novem uspehu sedaj v skupnem seštevku pokala pred drugouvrščeno Höfl-Rieschevo 858 točk prednosti, do konca pa je vključno z nedeljsko superkombinacijo še deset tekem; Meribel lahko Mazejeva že zapusti kot dokončna skupna zmagovalka pokala, če bo njena prednost pred tekmicami narasla nad 900 točk. Črnjanka je že osvojila mali kristalni globus za veleslalomski seštevek, ima pa tudi možnost za zmage v smuku, superveleslalomu in slalomu; v vseh disciplinah je namreč na prvih dveh mestih. Že dolgo pa je jasno, da bo kmalu padel tudi rekordni izkupiček točk katerega koli smučarja ali smučarke; 2000 točk je rekorder Avstrijec Hermann Maier zbral s sezoni 1999/2000.

Rekordi še vedno na Tininem dosegu

Devetindvajsetletna Mazejeva je sicer ostala brez osemnajstih stopničk za zmagovalke v sezoni, a jo še vedno le en tovrsten dosežek loči od izenačenja na prvem mestu, kjer sta Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinja Pernilla Wiberg (1996/97) s po 18 uvrstitvami med prvo trojico v eni zimi. Do konca sezone sta še dva smuka, zato lahko še vedno postane tudi tretja smučarka po Avstrijki Petri Kronberger (1990/91) in Hrvatici Janici Kostelić (2005/06), ki bi zmagala v vseh petih disciplinah v eni sezoni.

Mazejeva je že na treningih v Meribelu dokazala, da je tudi po SP, kjer je osvojila zlato in dve srebrni medalji, ostala v vrhunski formi, ter da ji proga Roc de Fer ustreza, saj je bila prva in druga na treningih. Dosegla je šesto uvrstitev med prvo trojico v smukih doslej, zmagala pa je le 2. februarja 2008 v švicarskem St. Moritzu. V tej zimi je bila najboljša 19. januarja, ko je bila druga v Cortini d'Ampezzo.

Massi: ''Mazejevi nimam kaj očitati''

"Tridnevni počitek po SP je bil zelo dobrodošel in je že naša stalna praksa. Prihajajo pa zelo pomembne tekme, ki bodo v določenem pogledu tudi težke, zaradi motivacije, ker ima Mazejeva veliko prednost v svetovnem pokalu. Vse ostalo pa je zelo dobro. Po današnji tekmi smuka smo imeli sestanek s serviserjem smuči, ki niso bile najboljše. Pol sekunde in 85 stotink je izgubila v zgornjem delu, kar je bilo preveč. V spodnjem delu je zelo dobro smučala in Mazejevi nimam kaj očitati. Tukaj so bile temperature zelo nizke, temperatura snega se je spustila tudi do -19 stopinj Celzija, zato so bile nekatere smuči hitrejše. Analizirali smo čase in video posnetek, tako da bo potrebno poskrbeti za hitrejše smuči in bo v tem primeru še bolj konkurenčna tudi v smuku. Takoj po tekmi smo odšli na trening slaloma, ker se Mazejeva včeraj, ko je bila predvidena vadba, nekoliko slabše počutila. Tako smo vadili danes, imela je tri, štiri zelo dobre vožnje in jutri bomo napadli tudi v kombinaciji," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Domači navijači so pričakovali, da bo Marion Rolland, nova smukaška svetovna prvakinja, dosegla prvo domačo zmago francoskih alpskih smučark po 41 letih; decembra 1971 je Jacqueline Rouvier slavila v Val d'Iseru. Pa je bila dobro na poti, da ta urok prekine, druga Francozinja. Marie Marchand Arvier je dolgo vodila, nato pa jo je za pičlo stotinko ugnala Höfl Riescheva. Za slednjo je Mazejeva zaostajala za osem stotink.

Španka presenetila favoritke

Čeprav so nastopile vse tekmovalke, tudi Rollandova, ki je bila na koncu 10., pa boja za vrh tedaj še ni bilo konec. Vse je presenetila enaintridesetletna Carolina Ruiz Castillo, ki je bila najhitrejša na vseh merjenjih časa in je tudi v zadnjih zelo zahtevnih zavojih zmogla opraviti z vsemi pastmi za svoje prvo slavje v svetovnem pokalu. Po 13 letih je tudi šele drugič prišla med prvo trojico v pokalu; leta 2000 je bila v Sestrieru druga v veleslalomu. Španiji je tako prvo smukaško slavje zagotovila 1,65 metra visoka tekmovalka, ki je bila rojena v Čilu in trenira s francosko reprezentanco.

"To je zame izjemen dan. Proga mi je bila zelo všeč od samega začetka. Že na treningih sem jo 'začutila'. Končno je poplačan trud med vadbo in odpovedi, ki sem jih žrtvovala v karieri," je bila presrečna Španka, ki je dosegla 12. zmago v pokalu za svojo državo in prvo po Marii Jose Rienda na veleslalomu v norveškem Hafjellu marca 2006. Carolina Ruiz Castillo je pred tem najboljšo smukaško uvrstitev zabeležila s sedmim mestom.

Svetovni pokal, Meribel, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • siesta 15:15 23.februar 2013.

    Že neizmerno jokamo in si z brivnikom vratne žile režemo...

  • janesjanza 12:37 23.februar 2013.

    Nedopustno, Massi malo preveč si se ponežil...