Šport > Zimski športi
19 ogledov

Tina končala na 4. mestu, Julia pridobila le 10 točk

superveleslalom garmisch  anna fenninger
1/10
EPA
Danes je na sporedu predzadnji superveleslalom v tej sezoni. Dobila ga je Avstrijka Anna Fenninger, druga je bila Nemka Maria Höfl-Riesch, tretja pa Američanka Julia Mancuso. Tina Maze je bila četrta in je tako v superveleslalomskem seštevku v primerjavi z Mancusovo izgubila le 10 točk, tako da ostaja 55 točk pred Američanko.

Triindvajsetletna Anna Fenninger je osvojila svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu in prvo v superveleslalomu oziroma hitrih disciplinah. Obe zmagi pred tem je osvojila v veleslalomu.

Odločitev o malem kristalnem globusu za skupno zmago v seštevku veleslaloma bo padla na zaključku sezone v Lenzerheideju med 11. in 17. marcem. Aktualna svetovna superveleslalomska prvakinja Tina Maze v disciplini vodi s 420 točkami, Julia Mancuso na drugem mestu zaostaja za 55 točk (365), tretja Fenningerjeva s 304 točkami se več ne more vplesti v boj za mali kristalni globus za zmago v posebnem superveleslalomskem seštevku.

Anna potisnila Tino z odra za zmagovalke

Po prvih petnajstih tekmovalkah, pred nastopom najboljših, je bila v vodstvu smučarka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je dobila tudi petkov superveleslalom v Garmischu.

Kot šestnajsta se je po progi spustila Američanka Julia Mancuso, ki je zanesljivo prevzela vodstvo, pred Weiratherjevo si je prismučala 71 stotink naskoka. Nato je bila na vrsti Tina Maze. V spodnjem delu je Črnjanka nekaj izgubila v primerjavi z Mancusovo in v cilju za njo zaostala za 20 stotink sekunde. Pred to tekmo je imela Tina 65 točk prednosti pred Američanko v superveleslalomskem seštevku, tako da bo odločitev o dobitnici malega kristalnega globusa padla na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju.

Za njo je Viktoria Rebensburg prismučala na 4. mesto, še ena Nemka - Maria Höfl-Riesch - pa je nato z odlično vožnjo prišla na prvo mesto z vsega tremi stotinkami prednosti pred Mancusovo. Švicarka Fabienne Suter ni zmogla priti povsem na vrh, končala je za Weiratherjevo na petem mestu. Njena rojakinja Lara Gut je bila malce boljša, smučarko iz Liechtensteina je ugnala za stotinko in zasedla četrto pozicijo. Kot zadnja ized elitne sedmerice je nastopila Anna Fenninger. Prav Avstrijka je bila najhitrejša od vseh, Höfl-Rieschevo je ugnala za dve desetinki sekunde in potisnila Mancusovo na tretje, Mazejevo pa na četrto mesto.

S številko 25 je dobro nastopila domačinka Veronique Hronek, ki je prismučala na peto mesto, povsem za Mazejevo. Za njo je bila dobro na progi tudi Avstrijka Nicole Hosp, na koncu je veteranka pristala na šestem mestu na progi Kandahar.

Na startu superveleslaloma sta bili še dve Slovenki. Ilka Štuhec (+2,36) je bila na 31. mestu, tekmo je sicer končalo 36 tekmovalk, prepočasna za točke, Vanja Brodnik pa je odstopila.

Massi: "Preseženih 2000 točk bo ostalo v zgodovini"

Tina Maze je v Garmischu zmagala v smuku, kar pa ji ni uspelo na obeh superveleslalomih, na prvem je bila druga, na današnjem četrta. Andrea Massi v zvezi z razliko pravi: "Mogoče je razlika le v želji, danes je nekoliko bolj kontrolirano smučala. Ni bila tista napadalna Tina, normalno pa je, da ne more biti taka vsak dan. V soboto si je močno želela zmage v smuku in je to tudi naredila. Včeraj je direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal na sestanku rekel, da vsako leto nekdo osvoji globus, ampak ta rekord, preseženih 2000 točk v svetovnem pokalu v eni sezoni, bo ostal v zgodovini."

Tina že v soboto med smučarske legende

Mazejeva si je sicer že predčasno zagotovila svoj prvi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Prav tako pa si je predčasno zagotovila tudi mali kristalni globus za zmago v posebnem veleslalomskem seštevku. V soboto je v Garmisch-Partenkirchnu dobila smuk, s čimer je postala četrta alpska smučarka z zmagami v vseh disciplinah v eni sezoni, po Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici Kostelić. Z zmago pa je kot prva smučarka v zgodovini prekoračila rekordni mejnik 2000 osvojenih točk v eni sezoni. Trenutno, pred koncem sezone je še šest tekem, jih ima na svojem računu že 2074 in kar 1024 točk prednosti pred prvo zasledovalko v svetovnem pokalu.

Pred finalom svetovnega pokala bo naslednji konec tedna sledil še spored tehničnih disciplin v nemškem Ofterschwangu, kjer bosta 9. in 10. marca veleslalom in slalom.

Superveleslalom, izidi:

Komentarjev 1
  • mia 08:45 03.marec 2013.

    držimo pesti, vso srečo.