Šport
48 ogledov

Serena, CR7, LeBron, Vettel ... in Tina

tina maze olimpijske igre soči EPA
Dva dni je do razglasitve dobitnikov najvišjih športnih priznanj na svetu, laureusov.

Med kandidatkami za dosežke v letu 2013 je tudi Tina Maze, ki je v pogovoru za spletno stran organizatorjev razkrila nekaj podrobnosti iz športnega in zasebnega življenja. Podelitev bo v Kuala Lumpurju v sredo, 26. marca, ob 14. uri.

Tekmice slovenske šampionke so nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly Ann Fraser-Pryce, ruska skakalka v višino Jelena Isinbajeva in teniška igralka Serena Williams.

Novinar je Mazejevo predstavil kot vodilno športnico Slovenije, ki je v letu 2013 dosegla občudovanja vredne rezultate, vse skupaj pa je dopolnila na olimpijskih igrah 2014 z dvema zlatima kolajnama. "Postala je prva Slovenka z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah," je zapisal v uvodu.

Cortina in Lenzerheide 2013

Črnjanka je na prvo vprašanje – kateri trenutek v letu 2013 si je najbolj zapomnila – odgovorila, da sta to dva. "Težko je reči. Toliko je bilo odličnih rezultatov ... Zagotovo je eden Cortina d'Ampezzo, kjer sem končno zmagala v superveleslalomu in se tako pridružila šesterici deklet, ki so zmagale v vseh disciplinah. Drugi tak trenutek pa je finale svetovnega pokala v Lenzerheideju, ko sem v zrak dvignila veliki kristalni globus. Bilo je zelo čustveno. Cela moja ekipa je jokala!"

Leto 2014 je začela z dvema zlatima olimpijskima kolajnama. Kako je doživljala igre v Sočiju? "Obožujem olimpijske igre. Dejstvo, da smo vsi športniki zbrani pod eno streho v olimpijski vasi, nas vrača h koreninam športa. Smučišča so bila odlično pripravljena in bili smo zelo prijetno sprejeti s strani prirediteljev. Žal alpsko smučanje še ni med najbolj priljubljenimi športi v Rusiji. Upam, da bo nekoč drugače," je dejala Mazejeva.

"To je posebna čast"

Sledilo je vprašanje o pomenu nagrade. Dejstvo je, da dobitnike izbirajo nekdanji vrhunski športniki, kot so Franz Klammer, Alberto Tomba ali Katarina Witt. "To je posebna čast, če te izberejo takšne legende. Hkrati je poseben občutek tekmovati proti takšnim zvezdnicam, kot so Serena Williams, Missy Franklin in Jelena Isinbajeva. Smučarke tega nismo vajene," je dejala Črnjanka.

O sproščanju zunaj smučišč je Mazejeva dejala, da rada riše, posluša glasbo, se druži s prijatelji in družino ali pa hodi na sprehode s psom. Kar se tiče vraževernosti oziroma določenih ritualov pred tekmo, pa slovenska šampionka ni razkrila vsega. "Mislim, da so bolj rituali. Vendar jih bom zadržala zase." Zgovornejša je bila o ljubezni do smučanja. "Obožujem občutek svobode, drsenja po neokrnjenih pobočjih, hitrost in nadzor. Hkrati se vse skupaj dogaja v idiličnem naravnem okolju."

"Smučanje v Sloveniji potrebuje spodbudo"

Nato je novinar prešel na domače okolje. Vprašal jo je, ali bodo njeni uspehi spodbudili razvoj alpskega smučanja v Sloveniji. "Upam," je odgovorila Mazejeva in nadaljevala: "Vendar alpsko smučanje v Sloveniji potrebuje spodbudo. Trenutno imamo veliko težav z oblikovanjem dobrih programov za razvoj mladih smučarjev."

Mazejeva je v zaključku pogovora izpostavila svoje vzornike – "šampione iz moje vasi, pet jih je nastopilo na olimpijskih igrah, ter Matejo Svet" – ter odgovorila na vprašanje o bodočih zvezdnicah svetovnega pokala. "Če bodo trdo delale, bodo Anna Fenninger, Mikaela Shriffin in Lara Gut glavne kandidatinje za skupno zmago."

V družbi, Ronalda, Vettla, Nadala, Bolta, LeBrona ...

V Maleziji bodo podelili laureuse tudi v drugih kategorijah. V moški konkurenci so nominiranci sprinter Usain Bolt (Jamajka), atlet na dolge proge Mo Farah (Velik Britanija), košarkar LeBron James (ZDA), teniški igralec Rafael Nadal (Španija), nogometaš Cristiano Ronaldo (Portugalska) in dirkač formule ena Sebastian Vettel (Nemčija).

Med ekipami se bodo za nagrado – te bodo podeljene petnajstič – potegovali ragbisti Nove Zelandije, nogometaši Bayerna iz Münchna, brazilska nogometna reprezentanca, brata dvojčka Bob in Mike Bryan, ki nastopata v tenisu, košarkarji Miami Heat in avstrijsko moštvo formule ena Red Bull.

Tri dodatne kategorije

Priznanja bodo podeljena tudi v kategorijah za vrnitev leta, odkritje sezone in med športniki invalidi.

Med največja odkritja sezone so uvrščeni španski motociklist Marc Marquez, reprezentanca Afganistana v kriketu, nemški atlet Raphael Holzdeppe, kolumbijski kolesar Nairo Quintana ter golfista, Anglež Justin Rose in Avstralec Adam Scott. Med povratnike pa spadajo: Jelena Isinbajeva, Rafael Nadal, ameriška jadralna ekipa Oracle Team, francoski košarkar Tony Parker, brazilski nogometaš Ronaldinho in ameriški golfist Tiger Woods.

Lani so nagrade prejeli Usain Bolt, britanska sedmerobojka Jessica Ennis in evropska golfska ekipa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice