Šport > Zimski športi
132 ogledov

To je na startu prosila Štuhčevo

tina weirather EPA
Oče ima kristalni globus. Mama jih ima sedem. Družinski uspeh je na finalnem superveleslalomu sezone dopolnila Tina Weirather.

Tina Weirather je na zadnjem superveleslalomu sezone za 35 stotink sekunde premagala Ilko Štuhec in se zavihtela na vrhu posebnega seštevka druge najhitrejše discipline. Alpska smučarka iz Lihtenštajna je imela ob koncu finalne tekme pet točk prednosti pred Štuhčevo in se tako dokopala do prvega malega kristalnega globusa v karieri.

tina weirather ilka štuhec | Avtor: EPA EPA


''Na startu sem se pogovarjala z Ilko. Rekla sem ji 'imejva pošten boj'. Mislim, da je tudi bil. Bilo je zelo dobro. Tokrat je bila sreča na moji strani,'' je povedala Weiratherjeva, ki je imela pred začetkom zadnje preizkušnje 15 točk manj od slovenske smučarke.

Weiratherjeva je z malim kristalnim globusom oplemenitila družinsko vitrino in stopila ob bok staršema, ki sta pred desetletji krojila sam vrh svetovnega alpskega smučanja.

Njen oče Harti Weirather je v svoji karieri dobil šest tekem za svetovni pokal in osvojil smukaški globus v sezoni 1981, mama Hanni Wenzel pa ima v svoji zbirki s 33 zmag, dva velika (1978, 1980) in pet malih kristalnih globusov.

Harti Weirather  | Avtor: Profimedias Profimedias

Po podatkih Mednarodne smučarske zveze (FIS) gre za prvi primer v zgodovini, da se lahko s kristalnim globusom pohvalita oba starša in njun otrok. ''Kaj mi to pomeni? Mislim, da nič več kot katerikoli drugi smučarki, ki je osvojila globus,'' je povedala Weiratherjeva in dodala: ''Dolgo je že tega, ko sta moja starša osvajala kristalne globuse.''

Hanni Wenzel  | Avtor: Profimedias Profimedias
Smučarka iz majhne celinske države v Srednji Evropi je imela v preteklosti ogromno težav s poškodbami, zaradi katerih je bil prisiljena izpustiti olimpijske igre v Vancouvru (2010) in Sočiju (2014). Njena vztrajnost in nepopustljivost, in to črnim napovedim navkljub, sta zdaj končno poplačani.

''Težko je, ko ti zdravniki rečejo, da tega morda ne boš več mogel početi. Zelo sem se trudila in ponosna sem na to. Takšni dnevi so najboljša nagrada,'' je uspešen zaključek sezone pozdravila Weiratherjeva, aktualna svetovna podprvakinja v superveleslalomu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.