Šport
16 ogledov

"Tini bo lažje, če se bo vrnila"

primož kozmus podelitev kolajn met kladiva london 2012 Stanko Gruden/STA
Najboljši slovenski atleti v zgodovini Primož Kozmus je imel več kot enoletni tekmovalni premor, po katerem se je znova vrnil v svetovni vrh meta kladiva, tudi z odličji na največjih tekmah.

Ob komentarju na sporočilo Tine Maze o njenem enoletnem premoru je Primož Kozmus dejal, da je pri odločitvi o vrnitvi pomembna želja po dokazovanju in uspehih.

Kozmus je bil leta 2008 v Pekingu prvi slovenski atletski olimpijski zmagovalec, leta 2012 pa je bil v Londonu na OI srebrn. Trikrat je bil med prvo trojico na SP, v Berlinu je leta 2009 zmagal, v Osaki (2007) je bil drugi, v Daeguju (2011) pa tretji. Po osvojitvi svetovnega naslova v nemški prestolnici je oktobra 2009 nepričakovano sporočil, da končuje tekmovalno kariero, potem pa se je čez dobro leto dni vrnil na tekmovališča in v Južni Koreji na SP osvojil bron.

"Položaj pri meni je bil drugačen kot pri Mazejevi. Sam sem se tedaj odločil z mislijo, da končam kariero. Pri njej je drugače, je dobro premislila in prekinila kariero. Sam v tistem letu premora kar nekaj časa nisem ohranjal kondicije, a sem se potem vrnil več ali manj brez težav. Tako da sem prepričan, da bo Tina Maze, če bo kolikor toliko ohranjala svojo pripravljenost, imela z vrnitvijo še manj težav, če bo tako želela," je ocenil Kozmus.

"Pri njej gre verjetno tudi za neko zasičenost s tekmovanji in pompom. Tega ni lahko zdržati. Ona je bila vodilna športnica Slovenije že kar nekaj časa in je bil pritisk nanjo zelo velik. Jo čisto razumem. Odločila se je za počitek in potem bo v njej tudi dozorela odločitev, ali bo še nadaljevala ali pa ne," je menil Kozmus.

Sam je imel sprva kar nekaj težav, ko se je vračal na tekmovališča. "Imel sem začetni šok, ker sem bil res na telesno zelo nizki ravni. Potem pa, ko sem ujel ritem vadbe, je bilo lažje, ko je steklo in je bil ponovno vsak dan podrejen treningom. Toda imel sem veliko željo, da se vrnem, zato je bilo lažje. Mora pa ta želja obstajati. To Tina pozna. Če bo v njej želja, potem bo šlo, če ne bo čutila želje po dokazovanju in uspehih, potem se ne bo vrnila."

Kozmus se še ni odločil, če bo v tej predolimpijski sezoni tekmoval. V pripravah je imel veliko težav s hrbtom zaradi mišične nesorazmernosti in blokade levega kolka. "Sam se sedaj ukvarjam s svojimi zdravstvenimi težavami. Pri moji odločitvi bo pomembno je tudi zaupanje okolice, ali še verjame, da lahko ponovno osvojim olimpijsko odličje. Tudi to bo pomembno, torej, da bom imel ustrezno podporo. Želim pa se vrniti na tekmovališča. To bo znano ta mesec in bom potem sporočil svojo odločitev," je dejal Kozmus, ki je v Ljubljani opravljal dodatna testiranja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.