Šport > Zimski športi
59 ogledov

Tina med najboljšimi športnicami sveta

Sprejem Tine Maze v Črni Žurnal24 main
Slovenska šampionka Tina Maze je med šestimi izbrankami, ki se bodo potegovale za najprestižnejšo športno priznanje na svetu, laureus.

Akademija Laureus – nominacije so plod glasovanja svetovnih medijev – je ob imenu Tine Maze zapisala, da je slovenska smučarka poskrbela za eno izmed najbolj neverjetnih sezon svetovnega pokala. Zmagala je v skupnem seštevku, hkrati pa v seštevkih superveleslaloma, veleslaloma in kombinacije. Ob tem je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato kolajno v superveleslalomu in srebro v kombinaciji. Leta 2013 je vpisala 11 zmag, dosegla pa je še rekordno število točk v svetovnem pokalu (2.414), največ stopničk doslej v eni sezoni (24) in uvrstitev do petega mesta (31).

Tudi njene tekmice imajo za seboj plodno leto. Kapetanka nemške nogometne reprezentance Nadine Angerer je bila izbrana za nogometašico leta, 18-letna plavalka Missy Franklin je na svetovnem prvenstvu v Barceloni osvojila šest zlatih kolajn, ob tem pa še naprej zavrača sponzorske pogodbe, saj želi ohraniti amaterski status na svoji šoli. Atletinja Shelly-Ann Fraser-Pryce je Jamajki na svetovnem prvenstvu pritekla tri zlate kolajne, Jelena Isinbajeva je postala svetovna prvakinja v skoku ob palici, Serena Williams pa je lani zmagala na odprtem prvenstvu Francije in ZDA ter slavila še na osmih turnirjih WTA. Zmagovalke bodo znane 26. marca na prireditvi v Kuala Lumpurju.

Bolt tudi letos v konkurenci

V moški konkurenci so nominiranci sprinter Usain Bolt (Jamajka), atlet na dolge proge Mo Farah (Velika Britanija), košarkar LeBron James (ZDA), teniški igralec Rafael Nadal (Španija), nogometaš Cristiano Ronaldo (Portugalska) in dirkač formule ena Sebastian Vettel (Nemčija).

Med ekipami se bodo za nagrado – podeljene bodo petnajstič – potegovali ragbisti Nove Zelandije, nogometaši Bayerna iz Münchna, brazilska nogometna reprezentanca, brata dvojčka Bob in Mike Bryan, ki nastopata v tenisu, košarkarji Miami Heat in avstrijsko moštvo formule ena Red Bull.

Ronaldinho med naj povratniki

Priznanja bodo podeljena tudi v kategorijah za naj vrnitev, odkritje sezone in med športniki invalidi.

Med največja odkritja sezone so uvrščeni španski motociklist Marc Marquez, reprezentanca Afganistana v kriketu, nemški atlet Raphael Holzdeppe, kolumbijski kolesar Nairo Quintana ter golfista Justin Rose (Anglija) in Adam Scott (Avstralija). Med povratnike pa sodijo: Jelena Isinbajeva, Rafael Nadal, ameriška jadralna ekipa Oracle Team, francoski košarkar Tony Parker, brazilski nogometaš Ronaldinho in ameriški golfist Tiger Woods.

Lani so nagrade prejeli Usain Bolt, britanska sedmerobojka Jessica Ennis in evropska golfska ekipa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.