Slovenija
23 ogledov

Tisoč premalo, 200 brez dela

slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje, slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje,
Zaposlovanje zdravnikov. Letos sto prošenj za priporočila za delo v tujini.

"Kot specializant v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor sem na mesec opravil od 260 do 400 ur dela. Ko sem postal specialist, moje usluge niso bile več potrebne kljub podatkom, da specialistov moje stroke na Štajerskem primanjkuje," razlaga Matej Svetec, specialist otorinolaringolog, ki delo išče od novembra lani.

20 milijonov vrženih stran

V Sloveniji je trenutno 12 specialistov medicine in 11 specialistov dentalne medicine, ki zaradi omejitev zaposlovanja ne dobijo službe. "Gre za zdravnike, ki so že izobraženi in si zato iščejo službe v tujini," pravi Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS). Medtem ko je ZZS lani izdala 50 takih priporočil za delo v tujini, jih bodo letos že več kot sto, navaja. "Če bo sto zdravnikov odšlo na delo v tujino, bo država vrgla stran 20 milijonov evrov, kolikor stane izobraževanje sto zdravnikov," dodaja Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa.

V zdravniških organizacijah brezposelnost zdravnikov razumejo kot fiktivno, saj v Sloveniji glede na povprečje Evropske unije manjka tisoč zdravnikov. Opozarjajo na neenakomerno preskrbljenost z zdravniki specialisti po regijah – največje pomanjkanje je na Koroškem, v Pomurju in Posavju, kar je posledica slabe kadrovske politike pa tudi dejstva, da zdravniki delo iščejo predvsem v Mariboru in Ljubljani.

"Čas štejemo v tednih"

ZZS ministrstvu za zdravje za jesen predlaga razpis 164 specializacij, največ za družinsko medicino (67) in pediatrijo (23). Poleg pospešenega razpisovanja specializacij predlagajo omejitev financiranja specializacij na slovenske državljane, omejitve vnovične prijave na razpis za specializacijo za tiste, ki že imajo odobreno specializacijo, omejitev vpisa na medicinski fakulteti ter razmislek o uvedbi učnih ambulant, vnovični uvedbi sekundariata in delu zdravnikov v referenčnih ambulantah. "Čas štejemo v tednih," pravi Kuštrin, ki če se ministrstvo ne bo odzvalo na problem brezposelnih zdravnikov, napoveduje "korake, ki ne bodo prijetni za politiko".

 

Komentarjev 2
  • dragec 10:30 17.oktober 2013.

    200 zdravnikov brez službe, potrebujemo 1000 zdravnikov, odprli novo medicinsko fakulteto, velika stvar, kaj pa drugih 160000 - breposlenih in brez službe??????

  • jakec1575 08:12 17.oktober 2013.

    Vedno je bila fascinantna kalimerovska pozicija gospoda Kuštrina. V nekaterih službah, kjer so jim močno zmanjšali sredstva, so se znašli s solidarnostjo in notranjimi resursi, da ljudje niso izgubljali služb. VSE se da, če se hoče. To je nekaj kar ...prikaži več zdravniška srenja (ne zdravniki, ki se razdajajo) ne zmore. To je vloga vodstev in sindikata. Žalostno je, da o tem med zdravniki že vrabci čivkajo, pa se ne zgodi nič. Ob silnih vrtičkih in neracionlanih potrošnjah denarja gospod Kuštrin grozi. Bojim se za gospoda Kuštrina. Ljudje nimajo več potrpljenja s takimi. Da ne bom krivičen. Tudi gospod Štrukelj rad grozi, čeprav tudi slučajno nima pospravljeno kategorijo neracionalna poraba sredstev. In kljub krizi so pipice za izbrance še kar odprte. Zgodovina uči. Dlje ko to traja, bolj kruto bo.