Svet
8 ogledov

Tisoči v podporo pretepeni novinarki

Protest Reutres
V Kijevu se je danes na protestu v podporo novinarki Tetjani Čornovil, ki so jo ta teden brutalno pretepli neznanci, zbralo okoli 50.000 ljudi.

Zbrali so se na trgu v središču Kijeva, kjer že od konca novembra, od kar se je Ukrajina odpovedala podpisu pridružitvenega sporazuma z EU, potekajo protivladni protesti. To je že šesti nedeljski protest, na katerem se je danes zbralo precej več ljudi kot pred enim tednom, a vseeno manj kot na vrhuncu protestov.

Takoj po objavi članka 

Novinarko, ki je znana po raziskovanju korupcije, so neznanci napadli le nekaj ur po objavi njenega članka o premoženju najvišjih državnih uslužbencev. Dobila je poškodbe obraza in pretres možganov, v soboto pa so jo v bolnišnici obiskali veleposlaniki več zahodnih držav, tudi ZDA.
Čornovilova je v petek v novinarskem pogovoru dejala, da so se nanjo spravili, potem ko je začela raziskovati, kje bivajo predsednik Viktor Janukovič, notranji minister in generalni državni tožilec.

S prostom pokazali na opozicijo

Medtem pa je dalo ukrajinsko notranje ministrstvo vedeti, da je za napad na novinarko kriva opozicija, saj naj bi imele osebe, ki so jih prijeli v zvezi z napadom, tesne povezave z opozicijskim vodjo, nekdanjim boksarjem Vitalijem Kličkom, in nekdanjo premierko Julijo Timošenko.
Kličko je obtožbe že odločno zanikal in napovedal tožbo.

Ukrajinska opozicija danes organizira tudi pohod proti podeželski rezidenci predsednika Janukoviča, ki je postala simbol režimske korupcije v Ukrajini.

V Ukrajini od konca novembra, od kar se je oblast odločila za ohladitev odnosov z EU in za tesnejše povezovanje z Rusijo, potekajo proevropski protesti. Moskva je decembra Ukrajini odobrila posojilo v višini 15 milijard dolarjev ter popust pri ceni plina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.