Svet
54 ogledov

Ni dokazov o Titovem vesoljskem programu

Posnetek iz filma o jugoslovanskem vesoljskem programu. You tube
Avtor filma, ki na spletu opisuje domnevno ozadje ameriškega vesoljskega programa, pri katerem naj bi imela veliko vlogo Jugoslavija, se noče izjasniti, ali gre za domišljijsko zgodbo ali dokumentarni film o resnični preteklosti.

Najava dokumentarca, ki naj bi dokazoval obstoj jugoslovanskega vesoljskega programa in ozadje pristanka prvega človeka na Luni ter o katerem smo na našem portalu že pisali, je naletela na širši odmev.

Spletni portal radia Svobodna Evropa oziroma njegova izdaja v srbskem jeziku je tako ugotavljal, koliko zares sta se avtorja Žiga Virc in Boštjan Virc lotila te teme. Izpostavljena je trditev, da naj bi Jugoslavija med hladno vojno razvijala svoj vesoljski program in kako je obisk Josipa Broza Tita pri ameriškem predsedniku Johnu F. Kennedyju leta 1961 pripomogel k najavi poleta na Luno. Svobodna Evropa od avtorjev kljub vsemu ni uspela izvedeti, ali se je režiser, znan po udarnih najavah projektov, tokrat bolj usmeril v fikcijo.

Zgodba, "ne glede na to, ali je resnična ali ne"

Virc je v intervjuju za radio izjavil, da ni preprostega odgovora na vprašanje, ali je nekaj zares obstajalo ali ne. "Naše mnenje izhaja iz poskusa, da o tej temi naredimo zgodbo, ne glede na to, ali je resnična ali ne." Virc je sicer izpostavil, da je bila Jugoslavija v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja razvita država, predvsem ko je govora o njeni armadi.

Parodija

Vodilni zgodovinar pri ameriški agenciji NASA Bill Barry pa je za radio izjavil, da ni dokazov, da bi ZDA od Jugoslavije odkupile tajni vesoljski program, ki naj bi jim pomagal na Luno. Pritrdil mu je tudi Roger D. Launius iz narodnega muzeja za letalstvo in vesoljsko raziskovanje v Washingtonu.

Launius je prepričan, da gre za parodijo na dokumentarni film oziroma za teorijo zarote, Barry pa meni, da je dotični film predvsem dobro narejen in zanimiv napovednik, v katerem so namigi na več stvari, ki so se morda zgodile, morda pa tudi ne.

Miti o vojaškem letališču

Sicer pa je vojaško letališče Željava na meji med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, ki se omenja tudi v napovedniku filma o jugoslovanskem vesoljskem programu, pogosto tema različnih komentarjev, ocen in bolj ali manj verjetnih pričevanj. Kot navaja radio Svobodna Evropa, je v obdobju, ko je bilo letalsko oporišče aktivno, veljalo za enega najsodobnejših tovrstnih kompleksov te vrste. Okrog gradnje in delovanja tamkajšnjih objektov pa so se zaradi skrivnostnosti razvila številna mnenja o možnih dejavnosti v njih.

Komentarjev 3
  • bojovi 11:31 14.januar 2012.

    Ja jasno da NASA ne bo priznala, to je Američanom pod častjo. Ampak mi že vemo da je res.

  • Žurnalček 23:14 13.januar 2012.

    Ni važno kaj je bilo , važno je samo da spoznate delo in raziskave Hermana Potočnika -Noordunga !

  • pesekinmorje 22:31 13.januar 2012.

    Bili smo razviti in bili smo del velike zgodbe - pa o tem (očitno) nismo imeli pojma ...