Avto
68 ogledov

"To bi pa res morala znati“

AMZS spa
1/33
Gregor Prebil
"Vaje na poligonu varne vožnje so uporabne, saj z njimi preizkusimo situacije, s katerimi se lahko v življenju srečamo in tega na cesti nimamo priložnosti testirati," je dejala ena od udeleženk sobotnega dogodka namenjenega voznicam v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V fotogaleriji zgoraj si oglejte utrinke s sobotnega AMZS spa dogodka na Vranskem.

Že 5. AMZS spa je bil namenjen izključno voznicam, ki so članice AMZS. Inštruktorji varne vožnje so jim na poligonu varne vožnje pripravili različne naloge, v katerih so lahko preizkusile svoje vozniško znanje in reakcije v kritičnih situacijah. Med drugim so lahko voznice preizkusile zaviranje na mokri in suhi podlagi, zaviranje na klančini, vožnjo v spolzek ovinek, odnašanje zadka vozila na mokri podlagi, spoznale so se s samodejnim menjalnikom, preizkusile so se lahko v bočnem parkiranju ...

Bolje na poligonu, kot na cesti

AMZS spa | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
"Vaje na poligonu varne vožnje se mi zdijo uporabne, saj z njimi preizkusimo situacije, s katerimi se lahko v življenju srečaš in tega takrat nimaš priložnosti testirati. Dobro je imeti neko izkušnjo preden se znajdeš v taki situaciji, da se znaš potem pravilno odzvati," nam je povedala Nataša iz Kamnika, ki se je dogodka udeležila prvič.

"Že zelo dolgo sem si želela preizkusiti poligon na Vranskem, tudi zaradi več varnosti na cesti. Zelo dobro je, da je dogodek namenjen izključno ženskam. Od vseh vaj mi je bilo najbolj vešč zaviranje na klančini. Take izkušnje pridejo prav v praksi. Z možem imava sicer vsak svoj avtomobil, ko pa je v avtomobilu družina si pravično razdeliva voznikov sedež – na njem sediva vsak pol časa," pa je dejala Snežana Brojan, ki je bila še ena od več sto voznic, ki so se pripeljala na Vransko spoznavati osnove varne vožnje in se družiti.

AMZS spa | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

"Vidim, da imamo prepočasne reflekse“

Nekatere so prišle tudi zato, da so lahko vsaj za en dan doma pustile moške. "Na dogodek smo s prijateljicam prišle, ker je ženski spa in ni moških (smeh). Končno smo enkrat same. Vaje za varno vožnjo pridejo zelo prav. Vidimo, da imamo prepočasne reflekse. Mislim, da smo ženske moških za volanom enakopravne," pa je dodala Anita.

Brane Legan, inštruktor AMZS, je dejal, da je v začetku na poligonu vedno prisotnega nekaj

AMZS spa | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
strahu, ki pa ga po pravilu hitro zamenja želja po še: "Predvsem na drsni plošči, kjer je mokro in avto zanese, je med voznicami prisotnega nekaj strahu, kako bodo obvladale avto, ko ga zanese. Zelo dobrodošlo je, da lahko spoznajo tudi tako situacijo, s katero se lahko srečajo na cesti. Spoznajo, kaj so zmožne narediti, hkrati pa spoznajo, kako se avtomobil v takih situacijah obnaša. Naučijo se lahko marsikaj, in to znajo tudi rešiti. Seveda pa je potrebno znanje in reakcija. Odzivi udeleženk so, to bi pa res morala znati, tako, da se jih veliko odloči za tečaj varne vožnje in tudi pridejo."

Voznice bolj defenzivne voznice kot moški

Jeseni 2014 so na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem izvedli študijo o vozniških navadah slovenskih voznic in voznikov. V študiji so zajeli 783 voznic in voznikov vseh starosti, ki so preko spletnega portala odgovorili na 60 vprašanj o tem, kdaj in koliko vozijo, ter katerih situacij se kot vozniki izogibajo; med sodelujočimi je bilo 46 odstotkov voznic in 54 odstotkov voznikov.

Kaj so glavne ugotovitve?

  • Voznice vozijo bolj defenzivno kot vozniki - o sebi mislijo, da so varne, ne pa tudi nadpovprečno dobre voznice, kar misli več kot 1/3 voznikov.
  • Voznice se pogosteje kot vozniki izogibajo slabim vremenskim razmeram, kot je sneženje, poledica ali megla.
  • V primerjavi z vozniki, voznice avto pogosteje uporabljajo za krajše relacije in vsakodnevne opravke, redkeje pa za dolge vožnje, poti v tujino in vožnjo po nepoznanih cestah.
  • Več voznic kot voznikov vozi avto, ki je bil ob nakupu nov. 
  • Čeprav so pogosteje (v primerjavi z vozniki) v vozilu sopotnice, bi brez avtomobila voznice prav tako težko shajale kot vozniki.

V spodnjih dveh tabelah je prikazan delež odgovorov pri posameznem vprašanju. 

 

ž

(%)

m

(%)

Težko bi živel/a brez avtomobila

81

86

Mislim, da sem varen/a voznik/ca

97

98

 

 

 

Izogibam se gostemu prometu

38

36

Izogibam se prometnim konicam

51

52

Izogibam se mestni vožnji

16

17

Izgibam se vožnji po makadamskih cestah

23

29

 

 

ž

(%)

m

(%)

Kot voznik/ca sem nadpovprečno dober/a

15

37

V avtu sem pogosto kot sopotnik/ca

25

6

Avto je bil ob nakupu nov

47

35

 

 

 

Avto pogosto uporabljam za daljše vožnje

54

72

Z avtom grem v tujino vsaj enkrat na leto

76

85

Pogosto vozim ponoči

44

67

Avto pogosto uporabljam za vsakodnevne opravke in nakupe

83

71

 

 

 

Izogibam se vožnji v sneženju

43

14

Izogibam se vožnji v poledici

71

41

Izogibam se nočni vožnji

28

8

Izogibam se vožnji v megli

33

16

Izogibam se vožnji v tujini

31

10

Izogibam se vožnji po nepoznanih cestah

21

8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.