Zdravje > Otrok
79 ogledov

To dela 80 odstotkov staršev

otrok, jeza, jok Žurnal24 main
Zaradi šeškanja otrok bodo otroci še bolj kljubovalni.

Šeškanje otrok je zelo škodljivo. S tem je več možnosti, da bodo otroci bolj kljubovalni, nesocialni, agresivni, da bodo imeli težave z duševnim zdravjem in kognitivne težave.

Strokovnjaki z Univerze v Michiganu so analizirali raziskave zadnjih 50 let, ki so vključevale 160.000 otrok. Izsledke analiz so objavili v Journal of Family Psychology in s tem opozorili starše na resne negativne posledice šeškanja.

Ugotovili so, da šeškanje ustvari ravno nasproten učinek, ki si ga želijo starši. Starši bi želeli s šeškanjem disciplinirati in vzgajati otroke, a delajo s tem še večjo škodo.

Negativni učinki kot pri zlorabah

Fizično nasilje | Avtor: Profimedias Profimedias
Čeprav obstajajo jasni dokazi o tem, da je šeškanje otrok škodljivo, se to žal še vedno pogosto dogaja. Poročilo Unicefa iz leta 2014 denimo navaja, da svoje otroke tepe kar 80 odstotkov staršev. “Na šeškanje velikokrat gledamo kot ne nekaj normalnega, v resnici pa povzroča na otroku enake negativne učinke kot zlorabe, le v nekoliko manjši meri,” je zaključila soavtorica raziskave Elizabeth Gershoff.

Fizično nasilje oziroma telesno kaznovanje otrok je v Sloveniji zakonsko prepovedano, a je po mnenju številnih organizacij zakon premalo natančen. Svet Evrope je denimo že večkrat opozoril Slovenijo na to, da telesno kaznovanje otrok še vedno ni v celoti prepovedano. V skladu z novim predlogom novele, pa bo kaznovanje otrok prepovedano povsem nedvoumno, obljubljajo na ministrstvu za delo, kjer predlog novele pripravljajo za obravnavo na vladi.   

Preberite še:

Za nogice ga je držal skozi okno tretjega nadstropja

Komentarjev 10
  • Vesna Dolšak 23:19 27.julij 2016.

    Lepa beseda lepo mesto najde. A otrok mora vedet, kdaj gre zares in je prav, da ti ne dviguje več dekla. Čeprav pa včasih ne zaleže čisto in te otrok pritera tako daleč, da mu moraš dat eno okoli ušes. ...prikaži več Nikoli ni bilo težav s hčerko, čeprav smo prakticirali vzgojo s pogovorom. So pa bili tudi trenutki, ko je ta "pogovor" slišalo še par sosedov. A je ratalo. Zrastla je v samostojno, inteligentno in sposobno osebo.

  • malonaokoli 07:34 30.april 2016.

    očitno tudi ti rabiš milo, da si opereš umazana usta !

  • malonaokoli 07:32 30.april 2016.

    danes kot beremo pa otroci izsiljujejo, kradejo, lažejo, pretepajo, maltretirajo in izsiljujejo otroci svoje ostarele starše....živela svoboda pa naga rit !