Zdravje > Aktualno
22 ogledov

To je dežela "seksualne apatije"

Japonska Profimedias
Japonska je ena od držav z najstarejšo populacijo na svetu, v kateri je povprečna starost 127 milijonov prebivalcev kar 46 let.

Poleg tega, da se rodi vse manj otrok in da je tudi priseljevanje v državo majhno, je v Japonski po pisanju Independenta še en žgoč problem - ogromno samskih ljudi. 

Japan Times je objavil raziskavo, v katero so bili vključeni mladi od 18 do 34 let, ki je pokazala, da kar 70 odstotkov moških in 60 odstotkov žensk v tej starosti ni poročenih oz. v zvezi. Povedano drugače, so samski. Dodatno zaskrbljujoč je podatek, da 42 odstotkov moških in 44,2 odstotka žensk v tej demografski skupini še nikoli ni imelo spolnih odnosov. 

Raziskavo vsakih pet let izvede Japonski nacionalni inštitut za populacijo in socialno varnost. Leta 2010 je organizacija ugotovila, da v skupini od 18 do 34 let spolnih odnosov še ni imelo 36,2 odstotka moških in 38,7 odstotka žensk, sedaj so te številke še za šest odstotkov višje.

Vladni ukrepi brez rezultatov

Podatki skrbijo tudi japonsko vlado Shinza Abea, ki si je za cilj postavila, da do leta 2025 poviša rodnost z sedanjih 1,4 na 1,8 odstotka. Japoncem v starosti 15 do 49 let zato nudijo razne ugodnosti, vezane na število otrok, a ti ukrepi očitno do sedaj niso poželi uspeha. 

Japonska | Avtor: Profimedias Profimedias

Anketirani sicer želijo vstopiti v zakon, a to odlagajo v prihodnost. "Poročajo se pozneje ali ostanejo sami do smrti," je pojasnil vodja raziskave Futoshi Ishii.

Četudi negativni naravni prirast ni samo japonski problem, je za njih značilna "seksualna apatija", kot jo imenujejo strokovnjaki. Nekateri menijo, da so Japonci zgolj napovedovalci prihodnosti, v kateri večina živi odtujeno in ustvarja kontakte predvsem preko uporabe tehnologije.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.