Svet
150 ogledov

"To je dokaz chemtrailsov"

Fotografija oblakov Žurnal24 main
Eden od letalskih potnikov na letalu letalske družbe Virgin Australia je posnel nenavadne fotografije oblakov. Zelo hitro so se oglasili teoretiki zarot, ki trdijo, da gre za dokaz t. i. chemtrailsov.

"To edinstveno formacijo oblakov sem posnel na letu od Pertha proti Adelaidi," je napisal Illya Katsman iz Avstralije pod fotografijo, ki jo je objavil na Instagramu in se je hitro razširila po socialnih omrežjih.

Med drugim jo je na svoji Facebookovi strani delila tudi letalska družba, s katero je Ilya letel, zelo hitro pa so se pojavile tudi teorije zarote.

"Ne vidim oblakov, samo chemtrailse, odličen primer geoingeneringa," je zapisal eden izmed njih. "Neverjetno, kako še vedno obstajajo ljudje, ki trdijo, da so chemtrailsi navadna teorija zarote. Poglejte te fotografije."

Drugi pa je zapisal: "Ljudje so poleteli skozi chemtrailse, mislili pa so, da prehajajo skozi prekrasne formacije oblakov. Nikoli več ne bom letel z Virginom. Pozivam ostale, da se mi pridružijo."

Kaj so "chemtrailsi"?

Bele sledi, ki jih za seboj puščajo letala, so pred žasm burile duhove tudi v Sloveniji, zlasti na družbenih omrežjih, kjer so se vrstile fotografije modrega neba, ki ga sekajo sledi letal. 

Domneve, da gre za strupe, je na svoji spletni strani komentirala tudi Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso). Pojasnila je, da je chemtrail skovanka iz besed chemical in trail, torej kemična sled. Skovanko nekateri uporabljajo analogno besedi contrail (condensation trail = kondenzacijska sled). 

Kondenzacijske sledi letal

"Zagovorniki teorije zarote trdijo, da se chemtraili razlikujejo od contrailov po tem, da so jim namenoma dodane kemijske substance z ne povsem jasnim namenom vpliva na podnebje oziroma človeštvo, od contrailov pa se razlikujejo predvsem po obstojnosti v ozračju," pojasnjujejo pri Arso. "V meteorološki srenji vlada prepričanje, da so kondenzacijske sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, običajne kondenzacijske sledi, ki smo jim priča, že odkar obstaja reaktivni letalski promet."

Reaktivna potniška letala letijo na višinah med 10 in 14 kilometri. "Fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal, razmere, v katerih nastanejo, in način, kako se razkrojijo, so poznani in jih je mogoče pojasniti z znanjem osnov fizike," razlagajo pri Arso. "Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak."

Več vlage, več sledi

Ko se z dodatno vlago in delci obogatena mešanica zraka ohladi dovolj, nastanejo kondenzacijske sledi letal. Za to ni potrebna dodatna kemija. "Če je vlage v zraku več, sledi letal vztrajajo dlje, se širijo in počasneje razkrojijo," še dodajajo. "Skratka, zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini letal je odvisno, kako izrazite in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contraile) letala puščajo na nebu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • razerznak 00:00 14.januar 2017.

    tist k verjame v chemtraile je totalen idiot

  • Luka Zupet 23:28 12.januar 2017.

    Na keri šoli so vas to učil? Kaj imaš od tega da dodajaš aluminij v gorivo? Kaj se zodi s stopljenim aluminijem v ozračju?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:56 12.januar 2017.

    Težko rečt da bi to ustvaril človek - kot mirno empatično bitje. Bolj kakšen psihopat, pa še to bi najbrž žalil psihopata. :D