Svet
80 ogledov

Dušan Mramor je evropski finančni minister leta

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Londonska revija The Banker iz skupine Financial Times je slovenskega ministra za finance Dušana Mramorja izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016.

Kot je pojasnila evropska urednica revije Stefanie Linhardt, Mramorju podeljujejo naziv evropskega finančnega ministra leta za njegov prispevek pri izhodu Slovenije iz recesije in stabilizaciji bančnega sistema, kot tudi za njegove uspehe pri nadaljevanju privatizacije in pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti v smeri postopne javnofinančne konsolidacije Slovenije.

Minister Mramor je z nazivom zelo počaščen in vesel mednarodnega priznanja Sloveniji, ki zopet velja za finančno verodostojno državo z relativno visoko gospodarsko rastjo, s padanjem  brezposelnosti, še posebej med mladimi, in rastjo zaposlenosti. Slovenija je z odločno in pametno ekonomsko politiko uspela samo v dveh letih brez mednarodne pomoči iziti iz globoke finančne krize. Brez zglednega sodelovanja ključnih institucij – vlade, Državnega zbora in Banke Slovenije to seveda ne bi bilo mogoče. 

Dušan Mramor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Minister pohvalil sodelavce

Mramor ob tej priložnosti posebej poudarja izjemno delo državnih sekretarjev in vseh zaposlenih na ministrstvu za finance in njegovih uradih, ki so bistveno prispevali pri oblikovanju uspešne ekonomske politike. 

"V samo enem letu so na ministrstvu pripravili in sprejeli štiri državne proračune, vsakega z bistveno zmanjšanim javnofinančnim primanjkljajem, ob upoštevanju zakona o fiskalnem pravilu, ki je bil v letu 2015 v državnem zboru potrjen z dvotretjinsko večino. Prvič v zgodovini Slovenije je bila pripravljena in sprejeta strategija upravljanja z državnimi podjetji in bankami, ki se tudi že uspešno izvaja. V tem okviru se je nadaljeval proces privatizacije portfeljskih naložb države," so sporočili s finančnega ministrstva in dodali, da se je ob vseh tekočih ukrepih ekonomske politike ministrstvo soočalo še z vrsto nepredvidenih problemov kot so dodatni izdatki povezani z begunsko krizo in z neugodnimi izidi mednarodnih tožb iz preteklosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • mph 18:27 04.januar 2016.

    Res bravo, je bil bolj učinkovit kot bide. :-)

  • dragec 14:51 04.januar 2016.

    BRAVO Dušan

  • mph 14:30 04.januar 2016.

    He, he, he, ... to je pač bila cena, da ima zdaj to titulo. Bolj globoko in brez razmišljanja lezeš EU lastnikom, bolj te "cenijo".