Svet
348 ogledov

To je najbolj onesnažen otok na svetu

Henderson
1/8
Profimedias
Četudi na prvi pogled izgleda kot raj na zemlji, oddaljen od civilizacije, je Henderson v Tihem oceanu zelo onesnažen otok. Večina plastike je "pokopane" pod peskom.

Nenaseljen koralni otok Henderson v Tihem oceanu velja za pokopališče ogroženih vrst, a je vedno bolj tudi odlagališče odpadne plastike in drugih smeti. Večina jo je "pokopane" pod peskom. 

Ocenjujejo, da življenje na otoku ogroža 37 milijon kosov oz. 17 ton plastičnih odpadkov. Na vsakem kvadratnem metru plaže je več sto kosov plastike, vključno z zobnimi ščetkami, odsluženimi ribiškimi mrežami, plastičnimi vrečkami ter kozmetično embalažo z datumom proizvodnje v zadnjih nekaj desetletjih. 

Henderson  | Avtor: Profimedias Profimedias

Smeti so bile odvržene kilometre stran, a jih je morje naplavilo na obalo.

Otok Henderson pripada otoški skupini Pitcairn v vzhodnem delu južnega Tihega oceana, enemu najbolj oddaljenih krajev na svetu, a četudi na prvi pogled izgleda kot raj na Zemlji, je to eden najbolj onesnaženih delov sveta. 

Smeti, ki so vidne na slikah ne predstavljajo večine odpadkov, saj se okoli 60 odstotkov odpadkov nahaja pod peskom. 

Henderson  | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • valerijakregar 22:49 16.maj 2017.

    sami smo svoj grobar.počakajte da v eu zavlada multikulti v vsem svojem "racvetu".še 500 let ne bodo ločevali odpadkov.to je zanje nepotrebno delo in naprezanje................