Slovenija
98 ogledov

Vodja slovenske odvetniške ekipe: "To je najboljše, na kar smo upali"

Alain Pellet (desno) EPA
Vodja slovenske odvetniške ekipe Alain Pellet je zadovoljen z današnjo odločitvijo arbitražnega sodišča. Predvsem ko gre za Piranski zaliv, kjer smo po njegovih besedah dobili več, kot smo lahko upali.

Slovenska stališča v Haagu je zagovarjala ekipa štirih tujih odvetnikov, ki jo je vodil znani profesor mednarodnega prava Francoz Alain Pellet.

Pellet je po razglasitvi sodbe dejal, da je zelo zadovoljen. "To je dejansko najboljše, na kar smo upali," je povedal in dodal, da je bilo za njega veliko presenečenje, ko je slišal za Piranski zaliv. "Lahko bi dobili le polovico zaliva, dobili pa smo malcev več kot tri četrtine."

Poudaril je, da sodišče seveda ne bii odločilo tako, da bi ena stran dobila vse, a kot pravi je glede Piranskega zaliva sporazum celo boljši od dogovora, ki sta ga dosegla Drnovšek in Račan. 

Stik pomeni fizično lokacijo

Na vprašanje, ali je sodiče Sloveniji dodelilo stik z odprtim morjem, je poudaril, da ja ter da je to najpomembnejši in najtežji del sodbe. "Sodišče je poudarilo, da stik pomeni fizično lokacijo, kjer pride do stika med dvema območjema ali več," je dejal. "Pomeni fizično povezavo in prostor med dvema območjema."

Sodišče je jasno razmejilo morje med državama in zelo jasno razložilo pomen besede junction, ki je prostorski. Po njegovih besedah ne gre za hrvaško ozemeljsko morje, temveč je izrezano iz hrvaškega morja, ima pa Hrvaška na tem območju določene pristojnosti.

Arbitražno sodišče je danes objavilo odločitev glede morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško. Sodišče je presodilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. Na kopenski meji je sodišče v veliki meri sledilo razmejitvi po mejah katastrskih občin.

Zemljevid morske meje  | Avtor: Stalno arbitražno sodišče - PCA Stalno arbitražno sodišče - PCA

Komentarjev 1
  • Ludvik Miholic 18:40 29.junij 2017.

    prokleti slovenci cemu se veselite vsaj smo zgubili istro vsaj do umaga to bi moglo sloveniji pripast ker smo zgubili trst -gorico in se nekaj ozemlja in za zameno je dobila jugoslavija istro in bi se ta istra mogla delit ...prikaži več z slovenijo in ker imamo izdajalce slovence smo se izgubili Prekmurci strigovo v kateri vasi so hrvaski in slovenski policaji takrat pobili najmanj 50 zavedni prekmurcev in sedaj so tejle slovenci naekrat postali heroji