Slovenija
789 ogledov

To je najdražja slovenska steklenica vina

vino
1/7
Anže Petkovšek
Najdražja slovenska steklenica vina stane več kot pol milijona evrov.

Na željo ruskega naročnika so z idrijsko čipko okrašen Refoškov desert z belim tartufom oplemenitili s 5,25 karatnim diamantom in tako vrednost steklenice dvignili na več kot pol milijona evrov.

Podjetje Palmieri je letos ustvarilo kolekcijo treh prestižnih desertnih vin z medom, vaniljo in belim tartufom. Maja so jih na svetovno tržišče uspešno lansirali preko kampanje množičnega financiranja na platformi IndieGogo, kjer so predstavili tudi posebno serijo steklenic, ovitih v unikatenvzorec idrijske čipke. 

Elegantne steklenice so pritegnile pozornost kupca iz tujine, ki se je odločil najžlahtnejše desertno vino z belim tartufom nameniti za darilo, a z "majhnim“ dodatkom: steklenico je želel okrasiti z diamantom. 

Zahtevno delo aplikacije diamanta na steklenico je opravil zlatar Janez Banič, ki je za montažo 5,25 karatnega diamanta v skladu z modnim trendom zlatarske stroke uporabil belo zlato. 

"V zlatarni smo naredili že precej inovativnih stvari, s takim diamantom pa se še nisem imel priložnosti srečati, zato sem še posebej zadovoljen, da so nam v družbi Palmieri zaupali tako odgovorno delo,“ je povedal zlatarski mojster, katerega delo je vrednost steklenice dvignilo na več kot 500.000 evrov. 

Posebna serija s čipko okrašenih steklenic Palmierijevih desertnih vin je trenutno naprodaj le preko njihove spletne strani, kjer boste za Refoškov desert z belim tartufom odšteli slabih 25 evrov, medtem ko lahko refoškove deserte v klasični Palmierijevi embalaži najdete v trgovinah vseh večjih trgovskih verig.

"Načrti za naprej so vstopiti na kitajski trg, kar nam je delno že uspelo. Kitajskemu partnerju bomo namreč prve pošiljko Refoškovih desertov poslali že letos,“ pravi direktor podjetja Palmieri Matjaž Zorman. 


Gre za popolnoma naravne pijače brez aditivov in ekstraktov, narejene iz skoraj povsem lokalnih sestavin - iz tujine uvažajo zgolj vaniljo in beli tartuf, saj vanilje Sloveniji žal ne pridelujemo, belega tartufa pa pri nas ni v zadostnih količinah. Osnovnemu medenemu desertu, ki ga sestavljajo primorski refošk, slovenski med, rum in jagodičevje, so v prestižni nadgradnji v desertu z vaniljo dodali stroke burbonske vanilje, v variaciji s tartufom pa najboljše italijanske bele tartufe. Medtem ko v medenem desertu izstopa mehak in opojen vonj medu, nežen vonj vanilje še poudari sadne note refoška. Najžlahtnejša inačica desertu prida prepoznavno aromo belega tartufa, ki v procesu nastajanja ne izgubi svoje potentnosti – njegov vonj tako uživanje v desertu spremeni v pravo čutno avanturo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.