Zdravje > Prehrana
223 ogledov

To je pokazala primerjava izdelkov slovenskih in avstrijskih polic

Živila Profimedias
Po opozorilih nekaterih vzhodno- evropskih držav o dvojni kakovosti prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko, so na Inštitutu za nutricionistiko opravili primerjavo izdelkov, ki so naprodaj po trgovinah v Avstriji in Sloveniji.

Primerjava deklaracij enakih izdelkov, ki so naprodaj v Avstriji in Sloveniji

Kot so sporočili z Inštituta za nutricionistiko, je nekaj dni stara primerjava zajela 23 naključno izbranih izdelkov mednarodno prepoznanih tujih blagovnih znamk, primerjali pa so njihovo deklarirano sestavo in podatke o hranilni vrednosti: "Na osnovi primerjave deklarirane sestave za izbran vzorec živil ni mogoče zaključiti, da bi bila živila iz ene ali druge države v splošnem bolj ali manj kakovostna," so zapisali in ob tem opozorili, da brez podrobnejših analiz ni mogoče izključiti razlik glede kakovosti surovin, ki se uporabljajo pri proizvodnji živil.

Manj ugodna sestava v obeh državah

Tudi pregled hranilnih vrednosti živil ni pokazal odstopanj, saj so manj ugodno sestavo živil zaznali v obeh državah: "Nekateri v Avstriji dostopni izdelki na primer vsebujejo več soli, ali pa manj zdravju koristnih prehranskih vlaknin, nekateri iz Slovenije pa na primer več sladkorjev, katerih uživanje v splošnem želimo zmanjšati," so poudarili. 

Tudi razlike pri uporabi aditivov gredo v obe smeri - v nekaterih primerih je prisoten kakšen dodaten aditiv v živilu v Sloveniji, v nekaterih primerih pa v živilu iz Avstrije: "Podobno pa velja tudi glede deklarirane vsebnosti posameznih izpostavljenih sestavin, za katere so proizvajalci dolžni navajati masni delež," so zapisali in dodali, da navedeno velja za izbrani vzorec živil, ki pa na primer ni zajel zamrznjenih živil.

Potrebujemo evropsko raziskavo

"Da bi lahko vprašanje različnih kakovostnih meril primerno razjasnili, bi bilo smotrno izvesti primerjavo z vidika kakovosti surovin in senzoričnih lastnosti izdelkov, najbolje v širšem evropskem prostoru. Pri tem bi bilo treba zagotoviti tudi objektivno poročanje rezultatov, vključno z navajanjem vseh tistih v primerjave vključenih živil, kjer razlike niso opažene," sporočajo z Inštituta za nutricionistiko.

Zaradi očitkov o dvojni kakovosti EU napovedala testiranja

Kot smo že poročali, so voditelji držav Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške Evropsko komisijo tudi uradno pozvali k sprejetju ukrepov, saj po njihovem takšna praksa "ponižuje in ustvarja dve kategoriji ljudi".

Kmetijski ministri EU so se tako v začetku marca dogovorili, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni. Kot je napovedal kmetijski minister Dejan Židan, naj bi Slovenija skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije še pred tem naredila svoje testiranje in analizo. Rezultati na evropski ravni pa bodo znani sredi leta, je dejal. 

dezurni@zurnal24

Komentarjev 10
  • Žurnalček 19:48 19.marec 2017.

    Sploh niso navedli ali so primerjani izdelki proizvedeni v ISTI tovarni !!! kar je osnovni pokazatelj njihovega goljufanja !

  • bumbar 15:39 19.marec 2017.

    Ne kupujte izdelkov na katerih so podatki napisani v slovenskem, hrvaškem, srbskem, bosanskem, romunjskem in bolgarskem jeziku. Še danes ni odgovora kaj je skupnega tem državam. Sumim na veliko barabijo.

  • partizanka 09:42 19.marec 2017.

    Dragi Slovenci, ali veste kakšen je bil včasih ČOKOLEŠNIK? Ali zdaj sploh zasluži tako ime glede na vsebnost čokolade in lešnikov.