Vizita za živali > Festival
2221 ogledov

To je razlika med ovčarskim in pastirskim psom

Neža Bric, ovce, psi
1/3
N. B.
Šolanje takšnega psa traja najmanj dve leti ...

Neža Bric iz Goriških Brd se med drugim ukvarja z zganjanjem ovc s pomočjo ovčarskih psov oziroma  s pašo z ovčarskimi psi. "Pse za delo z živalimi delimo na pastirske pse za varovanje živali in ovčarske  pse za zganjanje živali. Slednje uporabljam tudi sama," opisuje.

Neža nas bo s svojimi ovčkami obiskala tudi na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 2. junija v Novi Gorici, v primeru slabega vremena pa 9. junija. Festival se bo tokrat odvijal v okviru Dežele prijateljev, ki jo organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. 

Za pašo z ovčarskimi psi se je odločila iz praktičnega razloga: "Ovce imamo že 17 let. Ko jih je bilo potrebno ujeti za pregle, prešteti, ostriči, seliti iz pašnika na pašnik in podobno, smo jih morali vedno loviti po pašnikih," razlaga. Ovce imajo na paši vse leto in ker nimajo hleva, je bilo lovljenje ovc precej težavno. "Slišala sem, da obstajajo psi, ki ovčerejcem pomagajo pri delu z ovcami in tako sem odšla v Italijo pogledat, kako to izgleda. Takoj sem se zaljubila v intenziven pogled in lepoto gibanja border collija ter tako vzela psa Flya," pravi Neža.

Neža je univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike, njena diplomska naloga pa je bila prav na temo ovčarskih psov in njihovega dela z ovcami v Sloveniji. Trenutno nudi tudi inštrukcije ostalim pasjih skrbnikom. "K meni lahko pridejo vsi, ki imajo ovčarske pse, saj so bili vsi ti psi prvotno namenjeni za premikanje domamčih živali. Primerni so vsi psi, ki imajo prirojen nagon po premikanju domačih živali. Nekaj ovc in psa damo v manjšo ogrado in preučimo, kako se pes odzove na ovce in na nas. Idealno je, da nam pes ovce pripelje s polkrožnim gibanjem," opisuje.

Neža Bric, ovce, psi | Avtor: N. B. N. B.

Vsaj dve leti

Neža pojasnjuje, da se začne šolanje ovčarskega psa pri približno šestih mesecih in traja vsaj dve leti: "Odvisno od karakterja psa, pogostosti treningov in kdaj pes odraste."

Takšen pes je po njenih besedah sposoben pripeljati ovce z razdalje nekaj sto metrov k človeku in jih na ukaze peljati stran. Pes mora biti sposoben poslušati vodnika, obenem pa na razdalji dvesto, tristo, štiristo metrov tudi sam oceniti, kakšne so okoliščine in primerno odreagirati. "Na ukaz mora ovce držati pri miru, dokler ne najdemo ovce, ki jo moramo ujeti. Ovce mora spraviti v ogrado in seveda na odpoklic priti stran od ovc, kar je včasih težje, kot se zdi," opisuje Neža.

 Videli boste ovčarskega psa

Neža bo na festival za ljubitelje živali pripeljala border collija, s katerim že pridno sodelujata pri vsakodnevnih opravilih z ovcami. Videli pa boste tudi njene ovčke.

"Vsako leto imamo doma veliko volne, s katero nismo vedeli kaj početi. Zato sem se odločila, da bom začela delati igrače za pse in druge pripomočke za pse ter ljudi," pojasnjuje Neža, ki bo na Festivalu med drugim prodajala svoje izdelke.

"Igrače so iz naravnega materiala. Tudi če jo pes zgrize in poje, zanj to ni škodljivo. Psi gledajo z nosomin, zato jim igrače zelo dišijo po ovcah in zato jih je veliko lažje motivirati za igro in delo," pravi Neža.

Nekateri psi se po njenih izkušnjah ne želijo igrati z igračami iz umetnih materialov, zato so tudi zaradi tega igrače iz ovčje volne kot nalašč za takšne pse. "Imam prijatelja, ki svoje psičke labradorke ni mogel zmotivirati z nobeno kupljeno igračo. Ko je prinesel domov mojo, mu jo je dobesedno spulila iz nahrbtnika. Seveda bodo žogice, cufe in druge igrače lahko obiskovalci kupili," dodaja.

<div id="clanki_festival2019"></div><script src="https://www.zurnal24.si/banners/2019/04/festival/festival.js"></script>

anja.scuka@zurnal24.si