Zdravje > Fitnes
80 ogledov

To je šport, ki najbolj podaljša življenje

trenirka Shutterstock
Tenis najbolj pozitivno vpliva na posameznikovo življensko dobo izmed športov vključenih v mednarodno raziskavo.

Strokovnjaki iz osmih inštitucij v Veliki Britaniji, Avstraliji in na Finskem so pod drobnogled vzeli 80.000 športnikov med letoma 1994 in 2008 z namenom ugotoviti, kateri od športov najbolje vpliva na zdravje in življenjsko dobo posameznikov. 

Po besedah Pekka Oje, vodje raziskave, v sklopu katere so preučevali nogomet, tek, kolesarjenje, aerobne športe, tenis in plavanje, imajo vse športne discipline pozitivne učinke, a nekatere pri tem izstopajo.   

Manjše tveganje za smrt

Po osmih letih analize podatkov so ugotovili, da so imeli med različnimi disciplinami najboljše rezultate posamezniki, ki so se ukvarjali s tenisom oziroma podobnimi športi z loparji. Tveganje za prezgodnjo smrt je, sodeč po ugotovitvah, za 47 odstotkov manjše med posamezniki, ki se ukvarjajo s športi z loparji v primerjavi s tistimi, ki niso aktivni. 

Tovrstno tveganje je manjše za 28 odstotkov, če se ukvarjate s plavanjem, ki se je po učinkih na zdravje in življenjsko dobo uvrstilo na drugo mesto, odstotek pred aerobnimi športi. Sledi kolesarjenje.  

Na zadnji mesti izmed preučeavnih športov pa sta se uvrstila nogomet in tek, a Oja ob tem izpostavlja, da “so vsi športi dobri in da mora vsak izbrati tistega, ki mu najbolj  ustreza”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.