• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Zanimivo

0 komentarjev

To je šport, ki najbolj podaljša življenje

Tenis najbolj pozitivno vpliva na posameznikovo življensko dobo izmed športov vključenih v mednarodno raziskavo.

G. Z. / London

 

(Foto: Shutterstock)

Strokovnjaki iz osmih inštitucij v Veliki Britaniji, Avstraliji in na Finskem so pod drobnogled vzeli 80.000 športnikov med letoma 1994 in 2008 z namenom ugotoviti, kateri od športov najbolje vpliva na zdravje in življenjsko dobo posameznikov. 

Po besedah Pekka Oje, vodje raziskave, v sklopu katere so preučevali nogomet, tek, kolesarjenje, aerobne športe, tenis in plavanje, imajo vse športne discipline pozitivne učinke, a nekatere pri tem izstopajo.   

Manjše tveganje za smrt

Po osmih letih analize podatkov so ugotovili, da so imeli med različnimi disciplinami najboljše rezultate posamezniki, ki so se ukvarjali s tenisom oziroma podobnimi športi z loparji. Tveganje za prezgodnjo smrt je, sodeč po ugotovitvah, za 47 odstotkov manjše med posamezniki, ki se ukvarjajo s športi z loparji v primerjavi s tistimi, ki niso aktivni. 

Tovrstno tveganje je manjše za 28 odstotkov, če se ukvarjate s plavanjem, ki se je po učinkih na zdravje in življenjsko dobo uvrstilo na drugo mesto, odstotek pred aerobnimi športi. Sledi kolesarjenje.  

Na zadnji mesti izmed preučeavnih športov pa sta se uvrstila nogomet in tek, a Oja ob tem izpostavlja, da “so vsi športi dobri in da mora vsak izbrati tistega, ki mu najbolj  ustreza”.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima