Zdravje > Življenjski stil
32 ogledov

To morate imeti ob sebi

Snežnik GRS Ljubljana
"Bližajoči se lepi dnevi in prazniki so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri," opozarjajo s Planinske zveze Slovenije.

Pravijo, da bi nam morale biti statistike gorskih nesreč in nesreče s smrtnim izidom v zadnjem obdobju v spomin in opomin, da se v gore odpravljajmo načrtovano, pripravljeno in odgovorno. 

Opozarjajo, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju je že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2.000 metri nadmorske višine. Temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem.

V tem času so dnevi krajši, številne planinske koče so zaprte, dodaten dejavnik pa je sneg in posledično z njim snežni plazovi in nizke temperature. "Uporaba cepina in derez v zimskem času, poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku, ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku," poudarjajo.

Alpinist | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Tako imenovane verige, derezice, žabice … ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah in pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, po njihovih besedah niso primerna zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča!

Svetujejo tudi uporabo čelade, sploh tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja, po meliščih, čelada pa nam zaščiti glavo tudi v primeru padca.

Tudi nahrbtnik z zračnim balonom

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. "Če ste pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom," dodajajo.

Zdaj je po njihovih besedah tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oziroma jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme.

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 21.-22. 1. 2017 na Pokljuki, 7. 1. 2017 na Zelenici, (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho, (GRS Koroške), 27.-28. 1. 2017 na Mali planini, (GRS Kamnik), 11.-12. 2. 2017 na Okrešlju (GRS Celje).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.