Magazin > Odnosi in prosti čas
44 ogledov

To napako med nakupovanjem delamo vsi

nakupovanje Shutterstock
Če je dražje, je zagotovo bolj zdravo? Ne vedno …

Preiskovalci vedenja potrošniškov bodo prihodnje leto v strokovni reviji Journal of Consumer Research objavili pet študij o tem, da večina ljudi meni, da mora biti zdrava hrana draga. To verovanje ne vpliva le na naše nakupe, ampak tudi na to, kako resno bomo jemali nekatere zdravstvene težave.

V enem od številnih eksperimentov so kupcem predstavili drago neznano sestavino, ki naj bi blagodejno vplivala na zdravje oči. Ti kupci so to živilo ocenili za pomembnejše kot kupci, ki so mislili, da stane manj. "To je zaskrbljujoče. Odkritja kažejo, da že samo cena hrane vpliva na naše mišljenje o tem, kaj je zdravo in na katere zdravstvene težave moramo biti pozorni,“ pravi profesorica na univerzi v Ohiu in soavtorica študije, Rebecca Reczek. V drugem testu pa so poskusni zajčki ocenili, da mora živilo, ki nosi oznako A (najbolj zdravo) stati več od živila z oznako C.

Seveda obstajajo tudi zdrava živila, ki so dražja, na primer organska hrana in živila brez glutena in ravno zaradi teh primerov tako radi verjamejo, da je dražje zagotovo bolj zdravo, pravi Reczek, ki poudarja, da se kupci pri nakupih ne bi smeli zanašati na ceno.

Študija univerze Harvard iz leta 2013 je sicer pokazala, da najbolj zdrava prehrana na dan stane le 1,50 dolarja več kot najbolj nezdrava.

Komentarjev 4
  • Matej Brajnik 15:16 01.januar 2017.

    Neumnost! Zdrava hrana bi morala biti cenejša, ker nima škodljivih dodatkov. MEdtem ko tista polna aditivov, konzervansov, barvil, sladil, zgoščevalcev in kup raznih E-jev, tista bi morala biti dražja! MAlo pameti v roke, kam gre ta svet...

  • VonLiegenStuhl 11:27 31.december 2016.

    Preden grem v trgovino se doma najem do sitega - zapravim zelo malo.

  • zdrej 09:45 31.december 2016.

    No ko ste odprli to temo, bi pričakoval kake povezave, poglejte si to in to. Namreč če cena nima tako močnega vpliva, potem mora človek vedeti za posamezno živilo, kako zdravo je. Zato bi bilo smiselno, da so te informacije ...prikaži več nekje zbrane in da si lahko pogledaš kaj, kako in zakaj. Oz vsaj povezava na originalni članek oz. tiste info, na katere se ta sklicuje. Namreč članek te samo pusti zmedenega in zato je kar nekaj. So sicer nalepke/napisi na embalaži, vendar v trgovini ni dosti časa za to vse pregledati.