Šport > Košarka
867 ogledov

To o Dončiću pravijo NBA igralci

Luka Dončić EPA
Na Luko Dončića so vse bolj pozorni tudi v ligi NBA.

Luka Dončić je v preteklih mesecih navdušil evropske košarkarske poznavalce, njegovo igro pa vse bolj cenijo tudi na drugi strani Atlantika. Če je še pred nekaj časa veljalo, da bo na naboru leta 2018 izbran takoj po prvih izborih, je zdaj po predvidevanjih že najresnejši kandidat za prvi pick. O izjemnem slovenskem talentu je spregovorilo tudi nekaj NBA igralcev.

"Zagotovo bo zaigral v ligi NBA. Za svoja leta igra izjemno dobro in pametno. Neverjetno je, kako nadzoruje svoja čustva in se giblje na parketu, je eden največjih evropskih talentov. Upam, da se bo hitro privadil na NBA. Seveda bo potreboval nekaj časa za prilagajanje. Želim, da ne bi čutil veliko pritiska, prepričan sem, da bo pokazal svoj potencial," meni resni kandidat za novinca sezone v ligi NBA Dario Šarić. Ta vidi nekaj podobnosti v igri Dončića in legendarnega Dražena Petrovića, a pravi, da bo mladi Slovenec moral še veliko postoriti, da doseže šibeniškega Mozarta. "Dražen je za nas Bog," pravi Šarić. 

O Dončiću sta spregovorila tudi njegova rojaka v ligi NBA - Beno Udrih in Goran Dragić. "Zvezda je bil že pred dvema letoma, ko sem ga tudi spoznal. Igral sem z njegovim očetom. Je eden najboljših, če ne celo najboljši mladi evropski košarkar. Vesel sem, da je uspešen, želim mu le najboljše. Ekipe v NBA ga že poznajo, še zlasti po predstavah v Evroligi, ko je igral izjemno. Ko bo star 19 let, si nobeno NBA moštvo ne bo želelo, da bi se jim izmuznil iz rok. Vsi ga bodo lovili," je menil Udrih.

"Mislim, da so za to zaslužne dobre delovne navade. Imamo tudi podporo svojih staršev. Ko se otrok odloči, kaj bo počel, ga starši podprejo. Naredijo vse, da bi bil otrok uspešen," je o košarkarskih uspehih Slovencev še dejal član Detroita.

"Veselim se igranja z njim. Igra neverjetno. Poznam ga od takrat, ko je bil majhen deček, zdaj pa pri 18-ih dominira v Evroligi. Res sem vesel zanj in resnično se veselim sodelovanja v reprezentanci. Upam, da bova ostala zdrava in tako zaigrala skupaj. Vsekakor bo zaigral v ligi NBA, zanj je meja le nebo. Kaj ga dela posebnega? Ker igra odlično, ker pri tej starosti meče odločilne koše, ker lahko igra na različnih položajih, ker ima veliko podaj, ima vse, kar potrebuje. Izjemen igralec bo," pa je povedal organizator igre pri Miamiju Dragić.

Pri Philadelphiji poleg Šarića igra tudi Dončićev nekdanji soigralec pri madridskem Realu Sergio Rodriguez: "Še lani sem igral z njim. V zadnjih letih je bil Real Madrid izjemno uspešen v mlajših selekcijah, Luka pa je bil neverjeten. Je izjemno zrel za svoja leta, je izjemno nadarjen, on bo velika reč v košarki. Vsi so presenečeni, kako dobro igra v tej sezoni, še zlasti v takšnem klubu kot je Real, ki mora dobiti vsako tekmo, a gledali smo ga na treningih in tekmah ter videli, kako raste. Izjemno obvlada vsak položaj. Ima vse, kar potrebujejo najboljši."

O svojem sinu se je za 60 seconds more or less razgovoril tudi Saša Dončić, ki je zdaj trener pri zelo uspešni Iliriji.

"Začel je tako, da je hodil na moje tekme. Komaj je čakal, da smo končali prvi polčas in je lahko stopil na parket in metal na koš. Bil je star dve leti in pol, morda tri," je ob treningu Ilirije dejal Saša Dončić in dodal: "Njegova vzornika sta bila Michael Jordan in Dražen Petrović. Slednji prihaja iz našega dela sveta in prav vsi ga imajo radi."

In kdaj je vedel, da bo Luka dober igralec? "Veliko je bilo moč videti, ko je bil mlajši. Ima velik talent, veliko košarkarsko inteligenco, to sem videl že zelo zgodaj. A bil je dober tudi v ostalih športih - v nogometu, judu, teku, smučanju ... Vse je poskušal in v vsem je bil dober. Vesel pa sem, da je izbral košarko."

Kako je prišel v Real Madrid? "Pri 12-ih letih je imel nekaj dobrih turnirjev zunaj Slovenije. Proti dve leti starejšim igralcem je pokazal dobre predstave, zanj se je zanimalo kar nekaj evropskih klubov. Po poizvedovanju smo se odločili za Španijo, še zlasti po pogovoru z Nikolo Mirotićem, ki mi je razložil, kako delajo v Realu. Odločitev se je izkazala za pravilno."

"Slovenija je vedno bila edina opcija zanj. Marsikaj sem prebral v časopisih, a nihče ni uradno spraševal, kje bi želel igrati. To so bile le zgodbice novinarjev," je o sinovi reprezentančni karieri dejal Saša Dončić.

"Zame je vedno bil najboljša oseba na svetu. Vse, kar se zdaj dogaja okoli njega, je le nekakšen plus. Že pred leti sem dejal, da je eden največjih talentov v tem delu sveta. Primerjali so ga že z Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem ... Mislim, da je lahko boljši tudi o njiju, zato pa bo moral še trdo delati. Je pa na dobri poti. Upam, da bo Luka tako kot Dražen pisal zgodovino košarke. Dejal sem mu, da njegov talent ne zadošča le za igranje v ligi NBA, ampak, da je lahko med tremi najboljšimi v ligi," je še med drugim dejal nekdanji slovenski reprezentant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.