Zdravje > Fitnes
29 ogledov

To pospeši vašo biološko uro

Pisarna Andrej Leban
Celice neaktivnih žensk, ki presedijo skoraj pol dneva ali več, so osem let starejše od telesno aktivnih posameznic.

Celice starejših žensk, ki niso fizično aktivne in na dan presedijo več kot deset ur, so osem let starejše od posameznic, ki sedijo manj, so ugotovili raziskovalci z Univerze San Diego.

Študija, objavljena v American Journal of Epidemiology, je ugotovila, da imajo starejše ženske, ki dnveno namenijo manj kot 40 minut zmerni do intenzivnejši telesni aktivnosti in na dan presedijo več kot deset ur, krajše telomere – nukleoproteinske strukture na koncih kromosomov. Njihova naloga je, da ščitijo kromosome.

Tek | Avtor: iStock iStock
Dejanska starost ni enaka biološki

Ko se celice starajo, telomeri postajajo krajši. Proces krajšanja pospešuje nezdrav življenjski slog, predvsem prekomerna telesna teža in kajenja. Krajši telomeri so povezani s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in rakom.

"Naša študija je pokazala, da se celice žensk, ki veliko sedijo, starajo hitreje. Dejanska starost pa ni vedno enaka biološki," je dejal Aladdin Shadyab vodja raziskave.

"Ugotovili smo, da ženske, ki več sedijo niso imele krajših telomerov, če so bile aktivne vsaj pol ure na dan, tako kot priporočajo nacionalne smernice," je dodal Shadyab.

V raziskavi je sodelovalo 1.500 žensk starih od 64 do 95 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.