Svet
49 ogledov

To se je zgodilo, ko je Cia sporočila, načrt ob obletnici smrti bin Ladna

Sedež CIA EPA
Ameriška obveščevalna agencija Cia je ob peti obletnici smrti terorista Osame bin Ladna, ki so ga pripadniki enot ameriške mornarice ubili 2. maja 2011, na družbenem omrežju Twitter v nedeljo objavila vrsto tvitov z vsebino, kot bi se vojaška operacija odvijala danes. Nenavaden način obeležitve obletnice je na Twitterju sprožil številne kritike.

Cia, ki je tvite opremila z oznako UBLRaid, je sporočila objavljala na način, kot bi operacijo prenašala v živo. Tviti med drugim vsebujejo fotografijo oporišča, kjer se je skrival bin Laden, in slavno fotografijo prizora v Beli hiši ob potrditvi njegove smrti, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Bela hiša je v tem času objavila fotografijo ameriškega predsednika Baracka Obame, kako skupaj s sodelavci sedi za konferenčno mizo v Beli hiši pred monitorjem, na katerem se prikazujejo sporočila "prenosa v živo". Ob njem je tudi takratna državna sekretarka Hillary Clinton, ki šokirana drži roko pred usti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Posmeh na Twitterju

Potezo Cie so na Twitterju mnogi označili za groteskno, po mnenju nekaterih pa je agencija izgubila smer. "Pokličite nas, če boste v živo prenašali invazijo na Prašičji zaliv. Sicer prenehajte," pa je ob tem tvitnila ena od popularnih televizijskih oddaj.

Smrt bin Ladna, ki so ga pripadniki najelitnejših enot ameriške mornarice ubili v operaciji v pakistanskem Abotabadu, je pomenila preobrat v ameriški vojni proti terorizmu, njegovi teroristični mreži Al Kaida pa prinesla razkroj.

Vodja teroristične mreže Al Kaida se je na posestvu v Abotabadu skrival z več privrženci, soprogami in otroki, ko so tja 2. maja po pakistanskem času vdrli ameriški tjulnji in ga ubili.

Smrt arhitekta terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2011, na katerega glavo je bilo razpisanih 25 milijonov dolarjev nagrade, velja za enega največjih dosežkov obeh mandatov ameriškega predsednika Baracka Obame.

Obami je omogočila, da je naredil črto pod t. i. vojno proti terorizmu, ki jo je objavil njegov predhodnik George Bush. Prinesla je namreč nov začetek v boju proti terorizmu, ki je vključeval več kiber vojskovanja in manj Guantanama. To je Obama poimenoval za pravično vojno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:51 02.maj 2016.

    zakaj je clintonova držala roko pred usta ko so v živo spremljali potek akcije če pa so pobijal svoje sovražnike. bi res čutila usmiljenje do sovražnika? al pa je bilo v ozadju kej drugega?

  • alibaba 13:15 02.maj 2016.

    In ta posebna enota Team 6,ki je ubila Bin Ladna, je bila ubita kmalu potem .

  • 1slovenka 12:52 02.maj 2016.

    ....jah hitlerja so tudi sežgali,po tem,ko se je zastrupil s ciankalijem in se nato še ustrelil v glavo.....in naravno smrt storil v argentini....