Zdravje > Prehrana
1312 ogledov

To se zgodi, če pojeste preveč korenja

korenje Shutterstock
Korenje je izjemo bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ki koristijo vašemu zdravju. Uživanje korenja v čezmernih količinah pa ima lahko na zdravje tudi negativne posledice.

Korenja vsebuje betakaroten, ki zelenjavi daje svetlo oranžno barvo in ki lahko, če ga zaužijemo preveč, obarva tudi našo kožo.

Do karotenemije pride, ker je karoten molekula, ki je topna v maščobah. Če ga zaužijemo preveč, se prevelike količine kopičijo v zunanjih slojih kože, zaradi česar se barva kože spremeni v rumeno oziroma oranžno - zlasti na dlaneh, podplatih, kolenu in nosu.

Čeprav se karotenemija v večini primerov pojavlja pri dojenčkih, kot posledica prekomernega uživanja korenčkovega pireja v otroški hrani, jo lahko dobijo tudi odrasli. Kljub dramatičnim simptomom, je karotenemija v večini primeru neškodljivo stanje in je največkrat reverzibilna.

Koliko jih je preveč?

Koliko korenja je preveč, je odvisno od osebe do osebe. V povprečju je zdrav odmerek betakarotena od šest do osem miligramov na dan. Za pojav karatonemijo pa je, kot so zapisali strokovnjaki na zdravstvenem blogu Univerze Columbia, treba zaužiti vsaj 20 miligramov betakarotena na dan oziroma vsaj tri velike korenčke.

Komentarjev 3
  • mirror 08:34 15.maj 2017.

    Če je edina škoda, ki jo povzroči povečana količina korenja na jedilniku obarvanost kože, potem nas ni treba prav nič skrbeti. Mediji pač morajo tudi nekaj napisati.

  • ode 20:28 14.maj 2017.

    Karoten ni samo v korenju, ampak tudi v drugih živilih v še večjih količinah. Naprimer v jajčnem rumenjaku ga je veliko. Flamingi imajo oranžno obarvano perje zaradi rakcev, ki vsebujejo veliko karotena.

  • Avatar Džoser
    Džoser 19:59 14.maj 2017.

    Torej so Kitajci, Japonci in ostali azijati ki spadajo v tako imenovano rumeno raso pojedli preveč korenja?Bedarija,ki jo lahko producirajo le neumni Američani.