Svet > Hrvaška
324 ogledov

To so hrvaške znamenitosti z Unescovega seznama

Trogir Profimedias
Določeno deželo radi obiščemo tudi zaradi znamenitosti, ki so uvrščene na seznam svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, Unesca.

Eden glavnih turističnih magnetov države so tudi njene naravne ali kulturnozgodovinske znamenitosti.

Škocjanske jame, rudnik živega srebra Idrija in prazgodovinski kolišči na območju Ljubljanskega barja, so slovenske znamenitosti na Unescovem seznamu, ki ste jih tisti bolj radovedni zagotovo že obiskali.

Več o seznamu lahko preberete na povezavi whc.unesco.org

Tudi kakšno od hrvaških znamenitosti z Unescovega seznama zaščitene svetovne dediščine ste že videli. Pa ste vedeli, da jih je sedem?

Evfrazijeva bazilika v Poreču, Dioklecijanova palača v Splitu, mesti Dubrovnik in Trogir, katedrala Sv. Jakova v Šibeniku, Plitvička jezera ter Starogradsko polje na Hrvaru so spomeniki, ki jih je Hrvaška do sedaj uspela uvrstiti na seznam.

Gre za seznam, za katerega se vsako leto bije pravi boj med državami, vendarle gre promocijo, čeprav so obveznosti in varovanje dediščine isključno obveznost države, Unesco le nadzoruje to izvajanje.

Unesco torej ne skrbi za varovanje, ampak za promocijo teh krajev. Uvrstitev na seznam je tako še posebej dobra turistična promocija kraja in je zagotovo stvar prestiža.

 Italija je svetovni rekorder

Sicer pa je Slovenija obkrožena z mnogimi znamenitostmi, ki so na Unescovem seznamu. V Italiji jih je kar 51, kar je svetovni rekord (sledi ji Španija 44), Avstrija jih ima devet, Madžarska osem, Hrvaška pa kot že rečeno sedem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.