Slovenija
9 ogledov

"To so izredne razmere"

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Vlada zavrnila predlog kanidatur za nadzornike SDH, potrdila pa je novo vodstvo DUTB.

Vlada je zavrnila predlog kandidatur za nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH) in ministrstvu naložila, naj javni razpis ponovi. Kot je po seji vlade pojasnil premier Miro Cerar, se je vlada tako odločila, ker je strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora petih kandidatov spregledala nekaj zadev.

Minuli teden so imena s tega seznama pricurljala v medije. Na njem naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Novo vodstvo DUTB

Je pa vlada imenovala novo vodstvo slabe banke. "Novi neizvršni direktorji na DUTB so Imre Balogh, Janez Širovnik in Marko Simoneti," je po seji vlade sporočil Karl Erjavec, sicer minister za zunanje zadeve. "Zaupamo, da je Mramor izbral najboljše ljudi," je dodal na tiskovni konferenci po seji vlade.

Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10.000 na 5000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10.000 do 20.000 evrov mesečno, pa bodo lahko imeli plače v višini 10.000 evrov. Slednji sicer ostajajo, saj o njihovem imenovanju ne more odločati vlada, pač pa jih imenujejo neizvršni direktorji.

Izjema je izvršni direktor Torbjörn Mansson, s katerim so se dogovorili o znižanju plače na 17.000 evrov, je povedal finančni minister.

Cerar zagotavlja, da razdora v koaliciji ni

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade zanikal nekatera namigovanja, da je so v vladi, ki je danes zasedala približno deset ur, zavladale izredne razmere. "Vzdušje je bilo vseskozi pozitivno," je dodal in pojasnil, da gre dolgo sejo pripisati sprejemanju usodnih odločitev.

Na vprašanje, ali je šlo danes, pri obravnavi problematike Družbi za upravljanje terjatev bank in predloga nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nekakšne izredne razmere, se je na novinarski konferenci najprej odzval Mramor, ki je pokazal debel sveženj gradiva in to pospremil z besedami "to so izredne razmere".

Na seji vlade, ki je bila, kot je dejal, najdaljša v njegovem življenju, so se ukvarjali s temami, ki so odpirale veliko vprašanj in terjale več pojasnil.

Ministru še zaupa

Temu je pritrdil tudi premier Cerar, ki je dodal, da "gre za odločitve, ki so pravzaprav prelomne". "To terja čas. Odločili smo se, da te tematike obravnavamo na današnji seji, da s tem ne odlašamo, saj gre za stvari, ki so usodnega pomena za Slovenijo in državljane," je izpostavil.

Cerar je sicer ob tem danes zatrdil tudi, da zavrnitev gradiva, v katerem je minister Mramor predstavil kandidate za nadzornike SDH, ne pomeni nikakršne nezaupnice ministru. In čeprav je priznal, da "vsaka zavrnitev predloga malo boli", je Mramor pristavil, da je takih dogodkov na vladi veliko in da so nekateri argumenti ministrov držali.

Honorarjev ni komentiral

V odmoru med sejo vlade je Cerar spregovoril tudi z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar glede visokih zneskov, ki jih je od leta 2003 zaslužila preko avtorskih pogodb, pretežno z ljubljansko fakulteto za upravo, ki jo je nekaj časa tudi vodila. A Cerar zadeve še ni želel komentirati, saj želi, da jih najprej pojasni sama. Kar Erjavec je po seji dejal, da o ministrici za šolstvo na vladi niso razpravljali.

Komentarjev 6
  • francek 07:57 07.marec 2015.

    Ekrat "delajo"malo dlje pa že cvilijo, da so izredne razmere, ja kaj pa delavci delajo po 16 ur na koncu pa še plače ne dobijo, kakšne mevže imamo na oblasti.

  • marabunta 08:46 06.marec 2015.

    glede na oceno, ki so jo dobili, naredi verjetno več škode kot koristi, še ena od neštetih pijavk, katere mi futramo..... v Slo je večina odgovornih očitno slepa, gluha in bebava

  • supreme 08:40 06.marec 2015.

    Me pa zanima kaj ta clovek naredi v enem mesecu za 17000€ ?