Svet
393 ogledov

To so najlepše evropske plaže

Podobna strategija obstaja že za Baltsko morje. Žurnal24 main
Še niste izbrali poletne destinacije oziroma potrebujete le nekaj sanjanja s prstom po zemljevidu? Bralci portala European Best Destination so izbrali najlepše plaže v Evropi.

Prvo mesto je zasedla hrvaška plaža Stiniva na otoku Visu, sicer pa so najlepše plaže našli v Španiji, na Portugalskem, na Korziki, v Grčiji, Albaniji in Italiji. 

1. Stiniva, otok Vis, Hrvaška

Potem ko je Zagreb lani prejel priznanje kot najboljše evropsko mesto za obisk med božičnimi in novoletnimi prazniki, februarja letos Zadar za najboljše evropsko turistično mesto, je plaža Stiniva dobila še največ glasov med evropskimi plažami.

Gre za eno manjših plaž na Visu, ki leži na južni strani otoka pod vasjo vasjo Marine Zemlje. Znana je po tem, da jo z morske strani zapirata visoki steni, med katerima je le nekaj metrov širok prehod za plavalce ali čolne. Stene zagotavljajo tudi veliko sence v popoldanskih urah. S kopenske strani je do plaže 20 minut hoje po ozki strmi stezi. Majhna plaža, ki je prepričala uporabnike portala European Best Destination med okoli 300 možnostmi, pa navdušuje tudi s kristalno modrim morjem, ki je idealno za namakanje.

Tossa del Mar, Španija | Avtor: Profimedias Profimedias

2. Tossa del Mar, Costa Brava, Španija

Katalonska plaža se s skritim zalivčkom na Visu težko primerja, saj je v neposredni bližini mesta. Peščena plaža je dolga okoli 380 metrov in široka okoli 60 metrov. Množici obiskovalcem, ki na poletnih razglednicah zgledajo kar strašljivo, pa nudi idiličen pogled na srednjeveško utrdbo.

3. Concha, San Sebastian, Španija

The Concha je lahko dostopna, saj se nahaja v neposredni bližini baskovskega mesta San Sebastin na severu polotoka. Le hiter skok iz urbanega življena in že lahko zaplavate v zalivu Concha, ki je nekoliko zaščiten pred vetrovi, zato tudi ogromnih valov, ki bi vas motili, ni.

The Concha | Avtor: Profimedias Profimedias

4. Otok Berlanda, Portugalska

Berlanda | Avtor: Profimedias Profimedias
Berlanda Grande je del arhipelaga Berlengas, majhnih otočkov, ki se nahajajo zahodno od portugalskega mesta Peniche. Vsi otoki so del naravnega rezervata, največji Berlanda pa je edini naseljen otok. Do otoka, ki se ponaša s številnimi plažami, zalivi in jamami, vozi trajekt. Iz mesta Peniche v sezoni odpluje vsake pol ure.

5. Calla Acciarino, otok Lavezzi, Korzika

Bel pesek in turkizno modro morje? Sanjsko. Otok Lavezzi je del arhipelaga med Korziko in Sardinijo ter velja tudi kot raj za potapljače. Arhipelag je zaščiten in na njem ni nobenih hotelov, kavarn ali trgovin, zato tudi vodo prinesite s seboj. Na otoku tudi ni dreves, zato na poležavnje v senci pozabite.

Lavezzi | Avtor: Profimedias Profimedias

6. Plaža Kavalikefta, otok Lefkas, Grčija

Na čudoviti plaži obdani s klifi velikimi balvani posejani ob obali v največji sezoni nudijo vsaj nekoliko zasebnosti. Do nje se je mogoče pripeljati z avtomobilom, a je cesta zelo ozka in je srečanje z drugimi avtomobili nekoliko neprijetno. Tudi "parkirišča" znajo biti problem.

Kavalikefta | Avtor: Grece.com Grece.com

 7. Plaža Armacao de Pera, Portugalska

Jug Portugalske preprosto navdušuje in ni težko razumeti, zakaj so plaže pogosto tako polne domačih in tujih turistov.

Armacao de Pera | Avtor: Profimedias Profimedias

8. Plaža Apella, Karpathos, Grčija

Apella je leta 2003 nosila laskavi naziv najlepše plaže v Evropi. Peščena plaža obdana z zelenimi gorami si ta naziv vsekakor tudi zasluži.

Apela | Avtor: Profimedias Profimedias

9. Santa maria Dell'isola, Tropea, Italija

Skoraj na robu italijanskega škornja v Kalabriji ob mestecu Tropea se nahaja plaža z razgledom na neskončno modro morje in samostan na skalnati vzpetini. Samostan si je od leta 2014 po večletni prenovi spet mogoče ogledati.

Santa maria Dell'isola | Avtor: Profimedias Profimedias

10. Plaža Ksamil, Albanija

Idilična naravna peščena plaža, s katere imate razgled na grški Krf, je stara znanka lestvic "najboljših plaž". Med najboljših 20 počitniških "kupčij", pa jo je uvrstil tudi britanski Guardian.

Ksamil | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • blueone 18:32 26.junij 2016.

    Mhm zelo lepa je prva plaža