Vizita za živali > Festival
13331 ogledov

To so najmanjše pasme psov

Maltežan Profimedias
Za vas smo poiskali ljubke pritlikave pasme psov ... Nekatere že po standardu tehtajo komaj kilogram ... Številne pasme psov boste lahko v živo spoznali na našem Sejmu za ljubitelje živali, ki bo 11. septembra v Domžalah.

Ste tudi vi ljubitelj malih "naročnih" kužkov, ki gredo lahko z nami vsepovsod? Preverite spodnji seznam, nekaterih pasem zagotovo še ne poznate. 

Čivava

Za najmanjše pse na svetu veljajo čivave, ki so dobile ime po največji pokrajini v Mehiki, Chihuahua. Ti mali psi naj bi živeli v divjini, ljudje pa naj bi jih nato ujeli in udomačili. Pri tej pasmi se v standard upošteva le teža in ne višina. Idealna teža čivave je med 1,5 in tremi kilogrami, sprejemljiva je tudi teža od 500 gramov do 1,5 kilograma. Vsi psi, ki so težji od treh kilogramov pa se izključijo iz vzreje. 

čivava | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Maltežan

To ljubko belo bitje ne prihaja iz Malte. Pridevnik “malteški” prihaja iz semitske besede “malat”, ki pomeni pribežališče ali pristanišče. Predniki tega psa so živeli v pristaniščih in pomorskih mestih centralnega Sredozemlja, kjer so lovili miši in podgane. Visoki so od 20 do 25 centimetrov, težki pa od tri do štiri kilograme.

maltežan | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinentalni pritlikavi španjel – papillon

Ta zanimiva pasma postaja vse bolj priljubljena in tudi po standardu ne presega teže petih kilogramov. Minimalna teža teh psov je 1,5 kilograma, njihova plečna višina je okrog 28 centimetrov.

 

Papillon | Avtor: EPA EPA

 

Ruski toy terier

Ruski toy terier je majhen kuža, ki je zaradi mirnega značaja primeren tudi za začetnike, za stanovanje in starejše osebe. Težki so od 1,2 kilograma do 3,7 kilograma, visoki pa med 20 in 26 centimetrov.

ruski toy terier | Avtor: EPA EPA

 

Avstralski svilnati terier

Avstralski svilnati terier je čvrst in aktiven kuža s popolnoma svilnato dlako. Samčki so visoki od 23 do 26 centimetrov, samičke pa so še nižje.

avstralski svilnati terier | Avtor: Profimedias Profimedias
 

 

Naj se vaš kuža en mesec razvaja ob vrhunski BARF hrani, ki jo ponujamo v naši nagradni igri. Za slastne nagrade se lahko potegujete tukaj.

 

Angleški toy terier

Angleški toy terier je čuječ, nikoli ni pretirano nervozen, včasih so ga uporabljali za pobijanje podgan. Težek je od 2,7 do 3,6 kilograma, plečna višina pa je med 25 in 30 centimetrov.

Angleški toy terier | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Yorkshirski terier

Prvič je bil opažen leta 1850, kljub svoji majhnosti pa ima terierske značilnosti, tudi lovski nagon. Lahko ga imamo za družbo v hiši, na vrtu je odličen preganjalec škodljivcev. Najvišja dovoljena teža je 3,2 kilograma.

Pes | Avtor: EPA EPA

 

Pomeranec

Predniki pomerancev so vlečni psi. Ko so to pasmo prinesli v Anglijo, so tehtali okrog deset kilogramov, kasneje pa so jo angleški vzreditelji zmanjšali na velikost današnjega pomeranca, ki tehta od 1,7 do 4 kilograme.

Pes | Avtor: EPA EPA

 

Nemški mali špic

Po videzu je zelo podoben pomerancu, je pa nekoliko večji. Mali špic meri v višino med 23 in 29 centimetri.

Mali nemški špic | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Italijanski špic

Ima istega prednika kot nemški špic, njihovi fosili so bili odkriti v okolici mostiščnih zgradb. Vzrejen je bil v italiji v palačah plemstva, imel ga je celo Michelangelo. Visoki so od 25 do 30 centimetrov.

Italijanski špic | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Bruseljski grifon

Je mali kuža, ki izvira iz Belgije, uporabljali so ga za lov na glodavce, kot čuvaje in družabnike, uradno je bila pasma priznana leta 1883.  Visoki so od 18 do 20 centimetrov.

Bruseljski grifon, Griffon Bruxellois | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Japonski chin

Kot že samo ime pove, ta mali kuža izvira iz Japonske, je ubogljiv in živahen kuža visok 25 centimetrov in težek od tri do šest kilogramov.

Japonski chin | Avtor: EPA EPA
 

Pekinčan

Gre za pse, ki so sprva živeli na kitajskem dvoru in so bili zelo visoko cenjeni. Po nekaterih zapisih naj bi bila za krajo tega psa zagrožena smrtna kazen. Gre za kužka, ki je res aristokratskega videza, visok je med 18 in 21 centimetri, tehta pa okoli pet kilogramov.  

Pekinez | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.