Magazin > Odnosi in prosti čas
87 ogledov

To so najpogostejše pritožbe

Spolnost Profimedias
Problemi partnerjev, ki so v dolgih zvezah, so podobni, od neusklajenih seksualnih želja do pomanjkanja emocionalne povezanosti.

Pri večini parov je na začetku zveze seks poln strasti, na kar vplivajo hormoni zaljubljenosti. Ko se začetne iskrice pomirijo in življenje stopi na običajne tirnice, se pokaže realno stanje - od libida do posvečenosti partnerju. Tudi spolnost, ki prej ni bila videti problematična, lahko postane vir težav, kar pogosto izhaja iz nesporazumov v komunikaciji.

Morda vas bo presenetilo, a večina partnerjev si želi zelo podobne stvari. Skupina strokovnjakov s tega področja, odkriva, s katerimi izjavami, ki se tičejo težav v spolnosti, se najpogosteje srečujejo v ordinaciji.

Če želite v prihodnjem letu na področju spolnosti spremembe, zavzemite aktiven pristop reševanja problemov, ki, četudi so frustrirajoči, niso nerešljivi. 

1. "Ne občutim nikakršne želje."

Ta težava najpogosteje spodbudi posameznike, da potrkajo na vrata seksualnega terapevta. V vsaki partnerski zvezi si en partner želi več seksa kot drugi. Na začetku sta usklajena, dokler so "metulčki" v trebuhu je tudi želja po spolnosti večja. Sčasoma lahko začne bledeti, najpogosteje pri pripadnicah nežnejšega spola, ki so jim občutki važnejši od same spolnosti. Lahko postane zelo naporno, če en vztraja, drugemu pa do spolnosti ni. Razlogi za zavrnitev so različni - od težav znotraj odnosa do problemov zunaj njega.

romantika, sprehod, park | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Predigra ne pomeni le deset minut pred spolnostjo, pohvale, izražanje želje in romantično obnašanje prispevajo k ustvarjanju spolne želje. 

2. "Partner si ne želi seksa."

To je druga plat istega problema, na strani partnerja, ki si želi več seksa in se zaradi tega počuti še slabše - preplavljajo ga negotovost, občutek nezaželjenosti in frustracije. Pojavijo se lahko dvomi glede odnosa in pesimistični pogled na skupno prihodnost. 

Potrebno je razjasniti temeljno stvar - ali še naprej obstaja privlačnost. Če ne, je vprašanje, ali je do problema prišlo zaradi fizičnega zanemarjanja ene ali obeh strani v partnerskem odnosu, in je potrebno na tem področju nekaj spremeniti. Če privlačnost obstaja in se je izgubila le seksualna igrivost, je potrebno spet vpeljati vedenja, ki so značilna za spolnost na začetku zveze, od spogledovanja, zapeljivega perila, uvajanje novih stvari, ki bodo razbile rutino. Ni napačno tudi, če se partnerja zmenita za dan za seks, četudi enkrat na teden, da bo spolnost na prvem mestu in ne bo prišlo do fizičnega oddaljevanja. Znano je namreč, da več kot ljudje seksajo, bolj si seksa želijo. 

3. "Penis me ne posluša"

Najpogostejše težave te vrste so prezgodnji izliv ali erektilna disfunkcija. Oboje moškega friustrira in spravlja v depresijo, saj je to največji udarec za njegov ego, medtem ko je partnerice strah, da mu niso dovolj privlačne. Četudi se sliši oholo, se morajo moški s to težavo osredotočiti na lastni užitek in manj na užitek partnerke, za katere je dobro, da izrazijo več razumevanja in težave ne jemljejo osebno. Najpomembnejša je podpora. Pri erektilnih disfunkcijah je sicer potrebno preveriti tudi morebitne zdravstvene težave. 

4. "Partner je bolan, a ne želim, da seksualno razpadeva."

Pari iščejo pomoč, v primeru, da eden od njiju resno zboli, kar vnese v zvezo nemir in padec seksualne želje. Priporočajo se druge oblike fizične bližine, od božanja in masaže do poljubov, včasih je dovoljeno le držanje za roko. Intimnost ustvarja tudi skupno kopanje, ki sprošča mišice in živce ter stimulira cirkulacijo brez spolnih dražljajev.

5. "Obtičala sva v zakonu brez seksa."

V dolgotrajnih razmerjih partnerji zapadejo vsakodnevni rutini, imajo težave na delovnem mestu ali sami s seboj, kar se neizogibno odraža tudi na njunem odnosu. V takih primerih terapevti svetujejo pogovor in predloge z novimi idejami. Na primer, če sta oba partnerja preveč utrujena, morda lahko preiskusita jutranji seks. 

6. "Želim, da je spolnost ista kot pred porodom."

S prihodom otrok se vse spremeni, tudi spolno življenje. Ženske pogosto izgubijo samozaupanje, ker njihovo telo ne izgleda tako kot pred porodom, včasih zaradi sprememb v nožnici ne uživajo enako kot prej. Pomagajo Keglove vaje za treniranje vaginalnih mišic. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.