Magazin > Lepota & telo
904 ogledov

To so negativni učinki prekomernega spanja

ženska, spanje Žurnal24 main
Čeprav je spanje zelo prijetno in je včasih težko vstati iz tople postelje, vam predstavljamo negativne učinke prekomernega spanja.

Kakovost spanca je zelo pomembna za zdravje. Poleg koncentracije, spočito telo veliko bolje deluje in se regenerira. S kvalitetnim spancem se zmanjšuje rizik debelosti in prezgodnje smrti. A vseeno strokovnjaki menijo, da je preveč spanca, slabo za naše telo in da ima prekomerno spanje negativne učinke.

1. Večja verjetnost srčnih bolezni
Spanec, daljši od osmih ur, naj bi za 34 odstotkov povečal možnost, da boste zboleli za srčno boleznijo. Ženske so nagnjene k daljšemu spanju kot moški, zato so te v tem primerubolj ogrožene.

2. Debelost
Veliko raziskav kaže na to, da imajo ljudje, ki premalo spijo, težave s kilogrami. A v zadnjem času je vedno več dokazov, da so predebeli tudi tisti ljudje, ki preveč spijo. Strokovnjaki menijo, da je tako, ker imajo 'zaspanci' krajši dan in tako manj časa za rekreacijo.

3. Sladkorna bolezen
Preveč spanja lahko dvigne nivo sladkorja v vaši krvi, kar vodi do sladkorne bolezni.

4. Zmedenost
Možgani so preveč spočiti, zato se vam zdi, da ste nenehno zmedeni in da ste vedno bolj pozabljivi. Kronično spanje lahko vaše možgane postara tudi do dve leti, kar pomeni da sami sebi otežite vsakodnevne obveznosti.

5. Zgodnja smrt
Strokovnjaki so dokazali, da ljudje, ki preveč spijo, hitreje umrejo. Ne vedo pa točno, zakaj.

6. Depresija
Preveč spanja lahko izzove depresijo. Seveda pri ljudeh, ki so čustveno bolj krhki. V tej situaciji naj bi bil enak scenarij kot pri kokoški in jajcu – kaj je bilo prej? Spanje ali depresija? Ljudje, ki so depresivni, veliko spijo. Tisti, ki pa radi spijo, so bolj podvrženi depresiji.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.