Magazin > Lepota & telo
10596 ogledov

To so predznaki za srčni infarkt

srce kirurg zdravnik Shutterstock
Čeprav vlada prepričanje, da srčni infarkt pride nenapovedano, ni tako.

Telo je programirano tako, da nas že nekaj dni, tednov, mogoče celo en mesec opozarja, da se bliža srčni infarkt. Na žalost pa se večinoma zgodi, da ga prepoznamo prepozno, kar ima lahko dolgoročne posledice, kar se tiče okvare srca, v najhujšem primeru pa vodi v smrt.

Tako imenovane tihe srčne infarkte, pri katerih so simptomi blagi ali pa se zdi, da niti niso povezani s srcem, je veliko let proučeval srčni zdravnik Chauncey Crandall, ki je v svoji karieri opravil več kot tisoč presaditev srca in več kot 40 tisoč posegov na srcu. Srčni infarkt prizadene tretjino ljudi, simptomi pa se lahko pojavijo že pri 35 letih.

Crandall je izpostavil štiri znake, ki opozarjajo na bližajoči se infarkt:

Bolečine v prsih – to je najpogostejši simptom, ki ga povezujemo s srčnim infarktom. Obstaja več vrst bolečin v prsih – ena je v celotnih prsih, druga se začne na levi strani ali na sredini prsnega koša, tretja pa se začne v čeljusti in se širi na levo roko. Bolečina se lahko pojavi v različnih intervalih in z različno intenziteto.

Zasoplost – čeprav vas v prsih ne boli, je pomanjkanje sape simptom za srčni infarkt. Crandall pojasnjuje, da se lahko pojavi takoj pred infarktom ali celo med njim.

Slaba prebava – včasih se bolečine v prsih lahko zaznajo kot nekaj drugega, na primer prebava. To se lahko zgodi, ker so živčni končiči želodca blizu srca, kar lahko v možganih sproži zmedo signalov.

Slabost ali bruhanje – lahko se pojavi sámo ali v kombinaciji z drugimi simptomi. Čeprav bruhanja po navadi ne povezujemo s srčnimi težavami, to dejansko sploh ni tako nenavadno.

Poleg teh štirih glavnih znakov se lahko pojavijo spremljevalni, kot so obilno znojenje, hiter in neenakomeren srčni utrip, omotica, slabost ali omotičnost, zaskrbljenost ali občutek pogube ter omedlevica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.