Magazin > Lepota & telo
104 ogledov

To so simptomi paničnega napada

srčni napad, bolečina Profimedias
S paničnimi napadi se sooča vedno več ljudi.

Strah je normalen odziv človeka na nevarnost, če pa se ta občutek pojavi brez razloga ali v nedolžnih okoliščinah, govorimo o anksioznih motnjah, med katere spada tudi panični napad.

Mladenka, ki je napad izkusila na lastni koži, pravi, da se začnejo kot rahel šum, trkanje, ki postaja vse hitrejše in glasnejše, zato ga ne moreš ignorirati. Poveča se srčni utrip in pojavijo se težave z dihanjem. Roke se začnejo tresti, pogostokrat pa prizadeta oseba občuti tudi mravljince. Ta občutek lahko spremljajo tudi slabost, bolečine v prsnem košu, vrtoglavica in vročina.

Napadi strahu ponavadi trajajo deset minut. Nemogoče jih je napovedati, saj niso odvisno od določenih okoliščin. Dejavniki, ki povečajo tveganje za panični napad, so velik stres, izguba ali strah za človeka, ki nam je pri srcu, travmatičen dogodek ...

Kaj storiti?

Zavedajte se, da bo napad trajal le nekaj minut. Zvoki narave pomirjajo, zato pojdite ven. Če to ni možno, si zavrtite pomirjajočo glasbo. Pomaga tudi pogovor z osebo, ki ji zaupate. Če se napadi ponavljajo, obiščite zdravnika. Prej boste začeli s terapijo, bolje bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.