Slovenija
2007 ogledov

To vas bo po novem čakalo v nabiralniku

Poštni nabiralnik Shutterstock
Pošta Slovenije bo do konca leta vse poštarje opremila z mobilnimi tiskalniki. V nabiralniku vas bo tako, če vas že ne, namesto klasičnega, belega obvestila o prispeli pošiljki, čakal izpisek, podoben računu.

V naslednjih dneh naj bi nove naprave dobili še preostali poštarji v Ljubljani, Pošta pa načrtuje, da bodo vsi dostavljalci pošiljk opremljeni z novostjo do konca letošnjega leta. Kot pojasnjujejo, gre za informatizacijo procesov v dostavi. "Načrtujemo, da bodo do konca leta 2016 vsi pismonoši opremljeni z omenjeno opremo. Pošte in pismonoše pa opremljamo tudi z mobilnimi POS-terminali, s katerimi bomo strankam omogočili brezgotovinsko plačevanje s plačilnimi karticami na dostavi in poštah v večjih mestih," razlagajo.

Podpišete se na telefon

Zadeva poteka tako, da prejemnik s pisalom oziroma penom potrdi prevzem pošiljke s podpisom na zaslon mobilnega telefona, kar nadomesti obstoječe papirno poslovanje. Kot pravijo na Pošti, ne gre za "elektronsko podpisovanje dokumentov",  temveč le za zajem podpisa na mobilno napravo, ki služi izključno kot potrditev prevzema določene pošiljke in ga ni mogoče kakorkoli drugače uporabiti, kopirati in podobno. "Tako pisalo kot papir, na katerega se tiskajo obvestila in računi sta standardizirana za uporabo na tovrstni napravi. Tovrstni način podpisovanja je že prisoten na več področjih poslovanja tudi ostalih poslovnih sistemov, odslej pa ga postopno uvajamo tudi v Pošti Slovenije."

listek vzorec | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Poštarji, ki uporabljajo navedeno aplikacijo, v primeru nevročitve pošiljke natisnejo obvestilo o prispeli pošiljki. "Novo obvestilo je na pogled drugačno od dosedanjega, o čemer uporabnike poštnih storitev seznanjamo sproti, sočasno z dinamiko vključitve pismonoš na določenem dostavnem območju," pravijo.  

Datum z besedo kljub temu ostaja

Za pošiljke, ki se vročajo po posebnih zakonih, mora poštar še vedno ročno izpolniti obvestilo o prispeli pošiljki, ki je del zakonsko predpisane ovojnice  (ZUP, ZPP, ZKP, ZSReg/ZFPPIPP-pisma). "Prav tako mora naslovnik prevzem navedenih pošiljk potrditi z zapisom datuma z besedo in podpisom na vročilnici, ki je prav tako sestavni del zakonsko predpisane ovojnice. Obvestila o prispeli pošiljki, ki so jih naslovniki bili vajeni do sedaj, se še dalje uporabljajo za obveščanje o prispelih pošiljkah z osebnimi izkaznicami, potnimi listi in vozniškimi dovoljenji," razlagajo.

Čeprav je novo obvestilo manjše in se lahko hitro izgubi med reklamami ali drugo pošto in ga uporabniki še ne poznajo, na Pošti zatrjujejo, da »večjih pritožb še ne beležijo« in da so uporabniki z novostjo zadovoljni. 

Komentarjev 17
  • Robert Kukenberg 14:34 30.november 2016.

    Jaz bom s pošto zadovoljel le, in šele, ko bodo poenostavili izpolnjevanje obrazce za pošiljanje po povzetju. Ne vem zakaj ne naredijo nekega speltnega obrazca, ki bi ga lahko izpolnil na telefonu, računalniku, tablici, ga shranil v njihovo bazo in ...prikaži več nato na podlagi recimo QR kode ali neke zaporedne številke nekako prenesel do uslužbenke za okencom... ona bi nato zadevo stiskala, poleg tega pa bi lahko stiskala še naslova pošiljatelja in prejemnika za na paket... Namesto, da pišeš dva obrazca, na enega 2x isto, potem pa še ponovno vse na paket... trej 4x je potrebno izpolniti podatke naslovnika in 4x podatke prejmenika, če želiš poslati pošiljko po povzetju.

  • JONIJONI 21:05 24.november 2016.

    Če nebi bilo reklam, nebi imeli otroci kaj nosit na zbiralne akcije papirja!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:19 24.november 2016.

    Mirkoslav1956,če tole tvoje leti name,potem te moram razočarat,sem ene 3 leta starejš od tebe,tko,da ne pišem na pamet.