Zdravje > Življenjski stil
41 ogledov

To za polovico zmanjša možnost demence

plaža Profimedias
Telesno aktivni starostniki naj bi imeli za do polovico manjše možnosti za pojav demence kot neaktivni. Za preventivo zadošča že zmerna vadba.

Ljudje, ki veliko časa presedijo, imajo s starostjo večje možnosti za pojav demence, je pokazala raziskava Univerze v Kaliforniji, katere izsledki kažejo še, da naj bi imeli telesno aktivni starostniki za do polovico manjše možnosti za pojav demence.

fotografija leta | Avtor: Reuters Reuters
"Za zmanjšanje tveganja razvoja demence ni nujna intenzivna telesna aktivnost, zadošča že zmerna vadba," poudarja Zaldy Tan,vodja raziskave in direktor programa za oskrbo bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo in demenco. Zmerna telesna aktivnost lahko vključuje hitrejšo hojo, kolesarjenje s hitrostjo vsaj 15 kilometrov na uro, salonski ples ali pa vrtnarjenje, izpostavljajo v ameriškem Centru za nadzor in preventivo pred boleznimi (CDC). Tan ob tem poudarja, da za "telesno aktivnost in njene pozitivne učinke ni nikoli prepozno".

S starostjo se možgani krčijo, Tan pa je skupaj s sodelavci potrdil, da imajo fizično aktivni starostniki večjo možgansko prostornino kot tisti, ki so večji del dneva pri miru. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.