Zdravje > Aktualno
113 ogledov

Tobak: Danes prva podražitev, druga julija

cigareti Shutterstock
V skladu z načrti vlade, da poskuša omejiti uporabo tobačnih izdelkov, prihaja danes do prvega od dveh napovedanih zvišanj trošarin na cigarete v tem letu.

V skladu z načrti vlade, da poskuša omejiti uporabo tobačnih izdelkov, prihaja danes do prvega od dveh napovedanih zvišanj trošarin na cigarete v tem letu. Za škatlico cigaret je večinoma treba odšteti deset centov več kot doslej. Medtem pa bo odbor DZ za zdravstvo obravnaval predlog zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

cigareti, tobak | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Trošarine se danes zvišujejo s 106 na 109 evrov za 1000 cigaret, 1. julija pa bo sledilo še eno zvišanje na 111 evrov. Prav tako se zvišujejo trošarine na druge tobačne izdelke, kot so cigare in cigarilosi, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje.

Začenja se zakonodajni postopek

Gre za enega od ukrepov v povezavi z novim zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki danes pravzaprav začenja zakonodajni postopek. Predlog med drugim na novo določa označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.

Tobačnega centa ne bo

Predlog opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov. Ministrstvo za zdravje je sicer predlagalo tudi uvedbo posebnega tobačnega centa, a se je vlada na predlog finančnega ministrstva namesto tega odločila za prilagoditev trošarinske politike.

Preberite še: 

Po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman bo finančni učinek povišanja trošarin v dveh korakih znašal 11,3 milijona evrov na letni ravni oziroma 940.000 evrov na mesec.

Trgovci so se višjim trošarinam že prilagodili. Kot je razvidno iz novega cenika Tobačne Ljubljana, se je škatlica cigaret iz njihove ponudbe večinoma podražila za 10 centov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • privat 09:21 02.februar 2017.

    kaj mislijo ti strai prdci...ali je res potrebno revezem in odvisnikom se vzeti resnicno zaden denar ???resnicno ti prdci iz ozadja nemislijo nehati jemati malemu cloveku!! zakaj pa nebi samo za 1% obdavcili bogatase in pahor bi si lahko vzel ...prikaži več 2 protokolarna avta!!

  • Johan Spohan 12:29 01.februar 2017.

    Čim višje bodo trošarine na tobak, prej bo imel Pahor nov in dražji protokolarni avto.

  • Zmago 12:14 01.februar 2017.

    1. Država služi na njih2. Penzij jim ni treba izplačevat3. Dohtarija služi na njih, ker jih "kao" bajagi ............... "zdravi"4. Trgovina Cigo-migo šverc-komerc cveti z duanom sa juga5. "Otroški vrtec" služi z velikanskimi napisi za "slepce" ...prikaži več in nagravžnimi slikicami(medtem pa na zdravilih OSNOVNA navodila v mikroskopsko majhni pisavi, da človek mora pod lupo brat !!) HINAVCI !!!http://siol.net/novice/gospodarstvo/uzitki-slovencev-pri-katerih-dalec-najvec-sluzi-drzava-140776Pravijo, da bi najbolj odvračalo kadilce od kajenja, ne nagravžne slikice na škatlicah, pač pa številke, koliko država zasluži na njihovi razvadi !Na koncu, bodo ugotovili, da so se s to gonjo ............. v bistvu ustrelili v koleno.