Zdravje > Aktualno
93 ogledov

Tobak, kanabis, alkohol in trde droge

Marihuana marš Saša Despot
Predstavili so prvi globalni zemljevid o zasvojenosti, okoli tri odstotke vse populacije kadi travo.

Na svetu je milijarda kadilcev in 250 milijonov alkoholikov. Tri odstotke celotne svetovne populacije kadi kanabis, 0,3 odstotka populacije pa uživa trde droge. Prvi atlas globalne zasvojenosti so pripravili strokovnjaki na Univerzi v Edelaidi v Avstraliji, objavljen pa je bil v reviji Addiction.

V raziskavi so uporabili podatke, ki so jih pridobili s strani Svetovne zdravstvene organizacije in Združenih narodov. Sodeč po objavljenem zemljevidu, so največji pivci v vzhodni Evropi, kjer popijejo okoli 14 litrov alkohola na leto. Prav tako ga veliko spijejo tudi na zahodu. Po kajenju prevladujeta Oceanija in vzhodna Evropa, kjer kadi več kot 30 odstotkov ljudi. Po trdih drogah prevladujejo ZDA, v zahodni Evropi je najmanj uporabnikov trdih drog.

Kako je v Sloveniji

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji kadi 24 odstotkov oseb starih od 15 do 64 let.  Kadi sicer veliko več moških, 27 odstotkov in 21 odstotkov žensk. Zaskrbljujoči so podatki za mladostnike, saj je skoraj tretjina slovenskih mladostnikov starih od 11 do 15 let že poskusila kaditi. Po njihovih podatkih vsak dan zaradi bolezni, ki jih pripisujemo rabi tobaka, umre deset oseb.

Po podatkih NIJZ se Slovenija po porabi čistega alkohola med državami EU uvršča na peto mesto. Slovenci spijemo kar 11,6 litrov čistega alkohola na leto. Tvegano pije kar 117 tisoč Slovencev, alkohol pri nas povzroči kar pet odstotkov vseh smrti v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.